Un raport al legislatorilor britanici conchide că Boris Johnson a indus în mod intenționat în eroare parlamentul, în repetate rânduri, atunci când a fost interogat despre întrunirile de pe Downing Street. 

Comisia susţine că a comis un afront grav” şi că a fost “complice la o campanie de abuzuri și tentative de intimidare”, încercând să manipuleze şi să schimbe verdictul legislatorilor şi, în consecinţă, Johnson ar trebui exclus din parlament. “Recomandăm ca el să nu aibă dreptul la un permis de trecere pentru foști membri”, a declarat comisia, făcând referire la un permis care le permite foștilor prim-miniștri accesul în parlament.

Drept răspuns, Johnson, unul dintre cei mai cunoscuți și mai controversaţi politicieni britanici, a ripostat, susţinând că este nevinovat. A numit raportul “o minciună”, “un gunoi” și “o șaradă” şi i-a acuzat pe membrii comisiei că au pornit o campanie de răzbunare împotriva sa. 

Boris Johnson a demisionat din parlament săptămâna trecută, după ce a primit o copie în avans a raportului, numind ancheta o “vânătoare de vrăjitoare”. Comitetul a declarat că, dacă Johnson ar mai fi fost membru al Parlamentului, ar fi fost suspendat pentru 90 de zile.

Raportul, de peste o sută de pagini, detaliază șase evenimente care au avut loc pe Downing Street, în timpul în care Boris ocupa funcţia de prim-ministru. Atunci, a organizat întruniri și petreceri ilegale, care încălcau normele de izolare din perioada pandemiei. Comisia are membri atât din partea conservatorilor, aflați la guvernare, cât și din partea Partidului Laburist, aflat în opoziție. 

Boris Johnson a fost amendat de poliție anul trecut pentru că a participat la petreceri organizate chiar la sediul guvernului, în perioada carantinelor prin care a trecut Anglia. De asemenea, a supraviețuit și unei moțiuni de cenzură, după ce doar 41% dintre parlamentarii conservatori au votat pentru a-l răsturna, dar a demisionat oficial din funcția de prim-ministru în luna septembrie 2022.

Sursă: SkyNews

Foto: Chrisharvey | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday