Rezerva Federală, banca centrală a Statelor Unite, a reacționat la o evoluție economică mult mai solidă decât anticipa anterior. Arată că menținerea indicatorului la nivelul de 5%-5,25% îi permite să analizeze noile date și implicațiile lor asupra politicii monetare, potrivit unui comunicat de presă.

Opinia majorității membrilor comitetului de decizie este că, totuși, dobânda se va situa la finalul anului în intervalul 5,5%-5,75%. După această precizare, indicele bursier DOW Jones a scăzut cu 1,2%, S&P 500 cu 0,7% și Nasdaq Composite cu 0,6%.

Perspectivele asupra indicelui coincid cu așteptările îmbunătățite asupra evoluției economice și cu un progres (mai lent) pentru aducerea inflației la sub 2%. FED mai anticipează o creștere economică de 1% în acest an, dublă față de proiecțiile făcute în martie.

Până acum, banca centrală americană a operat zece majorări consecutive ale dobânzii de referință, din martie 2022 până în prezent, ca răspuns la cel mai ridicat nivel al inflației din ultimii 40 de ani. Dobânda se situează la cel mai înalt nivel de după criza financiară din 2007-2009, rezumă Reuters.

Decizia FED de astăzi le-ar putea influența și pe cele ale Băncii Centrale Europene sau Băncii Naționale a României. Următoarea ședință de politică monetară a BCE este programată pe 15 iunie, iar a BNR pe 5 iulie.

Surse alternative: Reuters, The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday