Agenția Internațională de Energie (AIE) informează că cererea de petrol la nivel mondial își va reveni probabil anul acesta după ce a fost puternic afectată în perioada de pandemie, iar creșterea va încetinii începând de anul viitor. Avertizează că o posibilă înrăutățire a situației economice mondiale și tranziția pe termen lung către sursele regenerabile de energie vor afecta cel mai probabil evoluția cererii de petrol. 

Trecerea la o economie bazată pe energie verde accelerează, iar nivelul maxim al cererii de petrol la nivel global începe deja să fie vizibil și va fi atins probabil până la sfârșitul deceniului, pe măsură ce vehiculele electrice, eficiența energetică și alte tehnologii avansează, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

Astfel, agenția estimează că cererea mondială de petrol va crește cu 2,4 milioane de barili pe zi în 2023, până la un maxim de 102,3 milioane de barili pe zi (bdp). Cu toate acestea, experții se așteaptă ca evoluția economiei să reducă creșterea anuală de anul viitor la 860.000 de barili pe zi, iar tranziția din ce în ce mai rapidă către vehiculele electrice să contribuie la reducerea acesteia la 400.000 bpd în 2028, când cererea globală ar urma să atingă apogeul la 105,7 milioane de barili. 

Marii furnizori de petrol trebuie să acorde o atenție sporită ritmului din ce în ce mai alert al schimbărilor și să-și calculeze atent investițiile pentru a asigura o tranziție ordonată, a mai declarat Fatih Birol. Shell și-a anunțat anterior investitorii că a renunțat la planurile de reducere a producției de petrol anual pentru restul deceniului, ca parte a unui plan care se concentrează pe combustibilii fosili. 

Un raport al aceleiași agenții, de anul trecut, arată că investițiile în energia verde vor fi de 1,7 miliarde de dolari în acest an, pe măsură ce investitorii se orientează spre sursele regenerabile de energie, vehicule electrice, energie nucleară și alte tehnologii cu emisii reduse de carbon. AIE mai informează că invazia Rusiei în Ucraina și volatilitatea pe care războiul a injectat-o pe piețele de mărfuri a încurajat creșterea investițiilor în energia verde.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday