Pe lângă sistemul de apărare antirachetă Arrow 3, fabricat în Israel, Germania va achiziționa și alte șase sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T SLM, de fabricație germană, în valoare de 950 de milioane de euro. Costurile totale ale echipamentelor vor fi acoperite de guvernul german, dintr-un fond special de 100 de miliarde de euro destinat modernizării armatei.

Comisia de buget a camerei inferioare a Parlamentului urmează să aprobe decizia în cadrul unei reuniuni care va avea loc miercuri la Berlin. Documente ale Ministerului german de Finanțe și ale Ministerului german al Apărării arată faptul că guvernul a cerut comisiei pentru buget să aprobe și un avans de 560 de milioane de euro. 

Sistemul Arrow 3, cu rază lungă de acțiune, este conceput pentru a doborî rachete în straturile superioare ale atmosferei și are o rază de peste 2.000 de km, suficient de mare pentru a proteja aproape toate statele Uniunii Europene, inclusiv România, Polonia și statele baltice. Acesta ar urma să fie instalat în trei locații din Germania. 

Achiziția noilor sisteme de apărare face parte din European Sky Shield, planul cancelarului Olaf Scholz de a crea un “scut antirachetă european”. În august anul trecut, cancelarul a anunțat în timpul unui discurs la Praga că Germania va investi semnificativ în apărarea sa antiaeriană, deoarece continentul european “are mult de recuperat”. Ulterior, în octombrie 2022, 15 țări, în principal state NATO, s-au alăturat inițiativei și au semnat o scrisoare de intenție privind aderarea la proiectul condus de Germania. 

Pe fondul războiului din Ucraina, cancelarul Scholz s-a angajat să modernizeze armata germană și a creat fondul în valoare de 100 de miliarde de euro destinat achizițiilor de echipament și armament. 

Cât despre sistemele IRIS-T, deja aflate în dotare, acestea au rază scurtă de acțiune (20-40 km) și și-au dovedit eficiența în Ucraina. Ar trebui să fie livrate câte unul pe an, din 2024 și până în 2027.

Sursă alternativă: Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday