UPDATE, ora 22: Potrivit CNN, Donald Trump a pledat “nevinovat” în fața judecătorului federal. Procurorii nu au cerut arestarea acestuia, considerând că “nu există riscul să fugă”. Fostul președinte va fi judecat în libertate, dar i s-a cerut să nu vorbească cu valetul său, acuzat alături de el că a avut acces în mod ilegal la documente secrete. Încă nu este clar când va începe sau cât va dura procesul, dar analiștii cred că Trump nu va face apel la dreptul său la un “proces rapid” și că va încerca să folosească punerea sub acuzare în campania pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Știrea în format inițial: Poliția din Miami a plasat bariere și garduri pentru a preveni eventuale aglomerări sau violențe din partea susținătorilor lui Trump. După ce se va prezenta în fața instanței, Trump se va întoarce cu avionul la terenul său de golf din New Jersey, unde va susține o declarație de presă. Fostul președinte a transmis încă de zilele trecute că va pleda nevinovat. Legea prevede că președintele trebuie să se asigure că a predat Arhivelor Naționale orice document oficial pe care îl mai are în posesie, la momentul încheierii mandatului. 

Documentele păstrate de Trump ar fi inclus informații despre programele nucleare americane, capacitățile de apărare și de armament ale SUA și ale altor țări, precum și potențialele vulnerabilități ale SUA și ale aliaților săi în fața unui atac militar. Trump este acuzat că a păstrat dosarele la proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida. Reședința în cauză nu este “un mediu autorizat pentru depozitarea, posesia, examinarea, afișarea sau discutareade documente clasificate, explică procurorii, care au scris în rechizitoriu că cutiile au fost depozitate inclusiv în baia și în dormitorul personal al fostului președinte.

Este a doua vizită a lui Trump la tribunal în mai puțin de două luni. În aprilie, a fost pus sub acuzare pentru că ar fi falsificat documentele de afaceri pentru a ascunde plăți către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels. Totuși, presa americană explică, referitor la documentele secrete, că este un caz mult mai grav față de cel din aprilie. 

Acesta este instrumentat de un procuror federal, ceea ce îl face pe Trump primul fost președinte american din istorie care se confruntă cu acuzații penale la nivel federal – adică la nivel național. O condamnare ar putea atrage după sine chiar pedeapsa cu închisoarea, iar dacă s-ar cumula pedepsele pentru toate cele 37 de capete de acuzare, i-ar putea aduce lui Trump o condamnare maximă de aproximativ 400 de ani de închisoare, potrivit BBC. În schimb, acuzația formulată în dosarul Stormy Daniels s-ar putea încheia cel mai probabil cu o amendă.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday