Militarii ucraineni au lansat atacuri repetate pe timp de noapte, de când au declanșat contraofensiva în regiunea Zaporijie. Marți seară, ministrul adjunct al Apărării a anunțat eliberarea a șapte sate. Succesul acestor acțiuni se datorează echipamentelor militare pe care țările NATO, inclusiv SUA, le-au trimis Ucrainei, scrie The Telegraph într-o analiză.

Publicația britanică arată că tancurile Leopard 2 și vehiculele de luptă americane Bradley sunt dotate cu sisteme de vizibilitate nocturnă, de ultimă generație, și că SUA livrează Ucrainei ochelari militari de vedere pe timp de noapte (NVG) încă din 2018. The Telegraph subliniază că majoritatea tancurilor și blindatelor folosite de cele două armate au, de asemenea, capacități de vedere pe timp de noapte, însă unele mai vechi.

Importanța sistemelor a fost subliniată de unii bloggeri militari ruși, dar și de Vladimir Rogov, un oficial al administrației impuse de ruși în Zaporijie. El a sugerat că Ucraina profită de întuneric pentru a zădărnici puterea aeriană și dronele rusești.

SUA, Norvegia, dar și alți membrii NATO au inclus dispozitive de vedere pe timp de noapte în pachetele de ajutor militar, dar nu au precizat și câte. Pe câmpul de luptă, ele au fost relativ rare, folosite de unități de elită din Armata Ucraineană. Preferința de acum pentru atacuri de noapte poate reflecta folosirea mai largă a echipamentelor, scrie The Telegraph. De altfel, majoritatea antrenamentelor NATO la care sunt supuși militarii ucraineni sunt concepute pentru misiuni de luptă sub acoperirea întunericului. 

Totuși, unii militari ucraineni susțin că aceste dotări sunt, în continuare, rare de ambele părți. NVG-urile folosesctuburi intensificatoare de imagine, foarte scumpe, pentru a profita la maximum de lumina ambientală disponibilă. În schimb, produsele comerciale accesibile, cumpărate de ONG-uri pentru ucraineni, folosesc un LED cu infraroșu pentru a lumina ținta. Ele se bazează pe aceeași tehnologie din spatele primelor sisteme de vedere pe timp de noapte folosite în Al Doilea Război Mondial.

Deși Ucraina ar putea avea un ușor avantaj în luptele de noapte, cu siguranță nu poate pretinde o dominație absolută, conchide The Telegraph.

Analiza integrală pe The Telegraph

Foto: Volodymyr Demchenko/Twitter

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday