Paul McCartney (stânga) a declarat că piesa, al cărei titlu nu a fost momentan stabilit, a fost completată combinând vocea lui John Lennon (dreapta) extrasă dintr-un demo cu ajutorul inteligenței artificiale (AI). Demo-ul folosit face parte dintr-o serie de melodii de pe o casetă (“For Paul”) înregistrată de către Lennon în 1980, cu puțin timp înainte de moartea sa, fiind destinată lui Paul McCartney. 

Piesa a fost, astfel, finalizată și va fi lansată anul acesta, conform lui Paul McCartney. Există speculații că piesa ar fi o compoziție a lui Lennon din 1978, intitulată “Now And Then”, pe care membrii fostei trupe au încercat să o înregistreze în trecut, proiectul fiind abandonat la scurt timp. De asemenea, acesta fusese deja luată în considerare ca un posibil “cântec de reuniune” pentru The Beatles, în 1995.

Paul McCartney a explicat că melodia Now And Then a întâmpinat o serie de dificultăți. Aceasta a avut nevoie să fie retușată, iar George Harrison a refuzat să mai lucreze la piesă din cauza faptului că vocea lui Lennon “nu suna bine”. De asemenea, au existat probleme tehnice cu înregistrarea originală, care prezenta un “bâzâit persistent” de la circuitele electrice din apartamentul lui Lennon. În 2009, o nouă versiune a demo-ului fără zgomotul de fundal a fost lansată pe un CD piratat. Fanii au speculat că este posibil ca această înregistrare să nu fi fost disponibilă în 1995, sugerând că a fost furată din apartamentul cântărețului după moartea sa.

De-a lungul anilor, Paul McCartney a vorbit în repetate rânduri despre dorința sa de a termina cântecul. Datorită documentarului “Get Back” al lui Peter Jackson (2021), în care sunetiștii au învățat computerele să recunoască vocile membrilor The Beatles și să le separe de zgomotele de fundal și chiar de propriile instrumente, pentru a crea un sunet “curat”, versiunea finală a piesei a putut fi terminată. 

“Jackson a fost capabil să scoată vocea lui John de pe o casetă. Aveam vocea lui John și un pian, iar el a putut să le separe cu ajutorul inteligenței artificiale. Astfel am putut crea ceea ce noi numim ultima melodie a trupei The Beatles folosind vocea lui John de pe un demo și făcând-o mai clară cu ajutorul inteligenței artificiale” a explicat cântărețul.

Sursa: BBC

Foto: Documentar Get Back (Apple)

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday