Prețurile au crescut moderat în Statele Unite în luna mai. Indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,1% luna trecută, comparativ cu 0,4% în aprilie. Rata anuală a inflației a fost de 4%, cel mai mic nivel din martie 2021. În aprilie, inflația anuală se situa la 4,9%. Economiștii chestionați de Reuters estimau că IPC va crește în mai cu 0,2%, iar în termeni anuali cu 4,1%.

Datele publicate vin cu două zile înainte de o reuniune a Fed (Rezerva Federală a SUA). Economiștii anticipează că acestea oferă Fed suficient spațiu de manevră pentru a evita o nouă creștere a dobânzii de referință, pentru prima dată din luna martie a anului trecut. Totuși, inflația rămâne ridicată dacă sunt excluse mărfurile ale căror prețuri sunt volatile. Inflația de bază, care exclude bunurile cu prețuri volatile, precum energia și alimentele, a crescut în mai cu 0,4%, același nivel înregistrat în ultimele trei luni, și cu 5,3% în ritm anual.

Rata anuală a inflației a atins cel mai mare nivel, de 9,1%, în iunie 2022, în ceea ce a fost cea mai mare creștere a prețurilor din noiembrie 1981.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday