Update: Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă alături de premierul desemnat Marcel Ciolacu. ”S-au terminat consultările și voi anunța decizia, însă cred că e potrivit să fac câteva remarci scurte. Coaliția a decis acum un an, la constituire, să funcționeze pe un model nou, cu o schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare. Acest model până acum a funcționat foarte bine și cred că va funcționa și în continuare. Am avut în prima parte premier pe domnul Nicolae Ciucă, cu miniștri desemnați de partidele din coaliție. România a trecut în acastă perioadă prin mai multe crize și datorită modului în care guvernul condus de domnul Ciucă, România a trecut de criza energetică, de inflație, și toate acestea sunt rezultatele unei munci intense. (…) În aceste condiții, după consultări, cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziția de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl învit să formeze un guvern al coaliție și să continue munca eficientă a coaliție cu acest guvern care se va forma probabil în scurt timp”, a declarat șesul statului.

Ulterior, premierul desemnat, Marcel Ciolacu, a spus: ”În primul rând, aș dori să vă transmit la mulți ani. În al doilea rând, aș dori să-i mulțumesc domnului Nicolae Ciucă pentru gestul de onoare pe care l-a făcut. Prin gestul său, România a trecut într-o altă etapă, de democrație consolidată. Dacă guverul condus de Nicolae Ciucă a adus și a fost despre stabilizarea României, îmi doresc ca viitorul guvern condus de către mine să fie despre economie și reformă. În primul rând, până joi România trebuie să aibă un guvern votat. Îmi asum cu toată responsabilitatea faptul că România are nevoie de aceste reforme și de PNRR. Locul României este în UE și NATO”.

Consultările cu partidele parlamentare au avut loc după următorul program:

Ora 12:00 PSD, PNL, grupul Parlamentar al Minorităților Naționale;

Ora 12:30 Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);

Ora 13:00 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 13:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

La finalul zilei, președintele Iohannis este aşteptat să anunţe viitorul premier, care, potrivit protocolului rotativei, va fi liderul PSD Marcel Ciolacu. UDMR, deși este membră a coaliției de guvernare, a fost invitată separat la negocieri.

Marți dimineață, Nicolae Ciucă a fost ales președintele Senatului, după demisia din funcția de prim-ministru.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday