În zorii zilei de marți, mai multe rachete de croazieră au atacat orașul Krivoi Rog, din sudul Ucrainei. O clădire de locuințe cu cinci etaje a fost lovită în plin, fiind parțial demolată. Autoritățile ucrainene spun că au fost confirmate până acum șase decese și 25 de persoane au fost rănite, dar încă mai sunt oameni sub dărâmături.

Între timp, președintele Zelenski a cerut populației să aibă încredere în armată și în faptul că operațiunile contraofensive au succes, în ciuda faptului că acestea sunt ținute în “tăcere operațională”. El a precizat că vremea rea din ultimele zile frânează totuși acțiunile militare.

La rândul lor, bloggerii militari ruși au susținut că condițiile meteorologice nefavorabile au ținut la sol aeronavele rusești, împiedicând participarea activă a acestora la apărarea Armatei Ruse împotriva atacurilor ucrainene de pe Frontul de Sud. Totuși, alte surse ruse au raportat atacuri aeriene cu elicoptere și avioane marți seara. Rușii au mai susținut că armata lor ar fi desfășurat ieri o “amplă contraofensivă” în unele zone eliberate de ucraineni, dar ISW arată că nu există confirmări vizuale ale acestor narațiuni. Igor Girkin, fost comandant al trupelor ruse din Donbas, arată că Armata Rusă aplică acum o tactică folosită și de ucraineni la Bakhmut. Numită “apărare flexibilă”, aceasta ar consta în retragerea temporară atunci când ucrainenii forțează înaintarea, urmată de un contraatac puternic, înainte ca inamicul să-și consolideze poziția în teritoriul cucerit.

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina a raportat marți seara că, în ultima săptămână, forțele armate au eliberat șapte localități pe Frontul de Sud și un teritoriu de 60 de kilometri pătrați. Pentru unele dintre acestea există confirmări video geolocalizate dar, în continuare, Armata Ucraineană nu pare a fi reușit să spargă linia defensivă fortificată a Armatei Ruse.

Surse: PravdaUA, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday