Duminică, vehiculul AF Corse 499P al Ferrari a reușit să învingă Toyota pe circuitul de 13,6 kilometri de la Sarthe, după cinci ani în care competiția a fost dominată de producătorul japonez. Este prima victorie pentru constructorul italian în ultimii 58 de ani. Ferrari (care a dominat competiția în anii 1960) s-a clasat ultima dată pe locul 1 pe circuitul Le Mans în 1965. De asemenea, Ferrari a concurat pentru ultima dată la categoria LMP1 din cadrul cursei Le Mans (unde concurează cele mai rapide și mai scumpe mașini prototip) în 1973. Anul acesta, Ferrari a revenit “în forță” la categoria nou-creată LHM (Hypercars), care, după o serie de modificări recente permite și participarea vehiculelor hibride.

Șansele de câștig ale Toyota, care a dominat evenimentul sportiv în ultimul deceniu, au fost afectate la începutul săptămânii din cauza unei modificări “pe ultima sută de metri”, conform căreia greutatea celor două vehicule ale producătorului japonez trebuie ajustate, pentru “un echilibru al performanței”. Astfel, Ferrari a reușit să domine atât cursele de calificare, cât și evenimentul principal. Toyota a pierdut, de asemenea, unul dintre cele două vehicule în urma unui accident.

Cursa de 24 de ore de la Le Mans are loc anual în Franța, în luna iunie, este dedicată autovehiculelor sport de mare viteză și se axează pe anduranță. Spre deosebire de alte astfel de evenimente (precum Formula 1), circuitul de la Le Mans este câștigat de automobilul care parcurge cea mai mare distanță în 24 de ore. Autovehiculele care concurează pe circuitul din Franța pot atinge viteze de până la 366 de km/h, iar producătorii auto trebuie să echilibreze puterea motoarelor cu capacitatea vehiculelor de a concura 24 de ore constant, fără defecțiuni mecanice. 

Surse: Deutsche Welle, ESPN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday