Armata Ucraineană a început să comunice cu referire la contraofensiva sa pe Frontul de Sud, care, potrivit ISW, se desfășoară pe cel puțin trei direcții (spre Tomkak-Melitopol și Velika Novosiika/Vuhledar spre Mariupol). Imagini cu sate eliberate de soldații ucraineni au fost date publicității, în timp ce bloggerii militari ruși confirmă faptul că ucrainenii dețin acum controlul mai multor localități, dar afirmă că aceștia nu au reușit să treacă de liniile fortificate ale Armatei Ruse, construite la 10-15 kilometri în adâncime.

Cu albastru pe harta ISW sunt marcate teritoriile eliberate în ultimele zile, în timp ce linia roșie marchează zona de fortificații a Armatei Ruse, consolidată cu câmpuri minate și construcții antitanc.

Analiștii militari ruși remarcă faptul că, deși ucrainenii au reușit până acum să intre mai mult în ceea ce este considerată a fi “zona gri” sau să depășească primele linii defensive ruse (rolul acestora fiind, potrivit doctrinei, să cadă, dar încetinind inamicul), Armata Ucraineană își consolidează acum pozițiile eliberate, pregătindu-se probabil pentru lansarea unor ofensive mai profunde. Ploile din zonă căzute în aceste zile ar putea forța Armata Ucraineană să oprească pentru moment înaintarea, tancurile grele de producție occidentală având dificultăți în a face manevre pe un teren noroios.

Primele zile ale ofensivei au pus în evidență dificultățile pe care le au ucrainenii în elimina dronele ruse, fără un control aerian asupra câmpului de luptă. Rușii au dovedit că pot detecta înaintarea blindatelor ucrainene pe care le atacă apoi cu artileria și elicopterele.

În acest timp, partizanii ucraineni și forțele speciale sunt active în spatele frontului, iar duminică seara a fost raportată sabotarea liniei de cale ferată care face legătura între Melitopol și Crimeea. Potrivit ISW, care citează surse ruse, aceștia au plasat dispozitive explozive care au distrus un pod și ambele linii de cale ferată și nu este clar în acest moment dacă ruta feroviară de aprovizionare a frontului mai poate fi folosită de Armata Rusă.

Ministerul rus al Apărării a dat publicității o filmare despre care susține că ar arăta un atac ucrainean cu drone navale explozive care ar fi încercat fără succes să lovească un distrugător al Flotei Mării Negre, la 300 de kilometri sud de Sevastopol.

Rușii au mai anunțat anterior un astfel de atac, cu multiple șalupe teleghidate, care ar fi eșuat, dar ulterior s-a dovedit că una dintre ele și-a atins totuși ținta. Zona de patrulare vizată ar fi cea de tranzit a gazoductului TurkStream, care alimentează Turcia din regiunea rusă Krasnodar.

Pe Frontul din Donbas, sursele ruse recunoasc faptul că ucrainenii înaintează în jurul Bakhmut, iar la vest de orașul Donețk se duc lupte de asemenea.

Pe Frontul de Est, sunt raportate lupte în jurul Kupiansk dar deocamdată nu sunt semne că Armata Ucraineană ar dori să deschidă contraofensiva și pe această direcție.

Surse: Ukrinform, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday