Air Defender 2023 (AD23) se desfășoară în perioada 12-24 iunie. Este cel mai mare exercițiu de acest tip de la formarea alianței militare în 1949, iar Germania va fi gazdă și centru logistic. Simultan are loc și exercițiul grupului aerian multinațional condus de germani (MAGDAYS 23) și alte două exerciții NATO (RAMSTEIN DUST 23 și RAMSTEIN GUARD 23).

Până la 250 de aeronave vor fi staționate în șase baze militare. Peste zece mii de soldați din țările membre ale Alianței se vor antrena în situații de criză pe trei zone de zbor: peste nordul Germaniei în Marea Nordului, în est și într-o mică fâșie din sudul Germaniei. Aceste zone aeriene vor fi închise alternativ pentru aeronavele civile timp de câteva ore pe parcursul zilelor în care se desfășoară antrenamentele. Forțele americane trimit cel mai modern avion de luptă al Alianței, aeronava F-35, să participe la exerciții.

Vrem să demonstrăm agilitatea și rapiditatea Forțelor Aeriene ca prim răspuns și să prezentăm puterea aeriană a NATO. În plus, noi, Luftwaffe [n.r. Forțele Aeriene germane], arătăm că putem planifica, organiza și executa un exercițiu atât de mare. Ne asumăm responsabilitatea. Colaborarea celor 24 de națiuni îmbunătățește interoperabilitatea noastră și permite o descurajare credibilă împotriva unui potențial agresor. Dimensiunea transatlantică – vom avea o sută de avioane ale Gărzii Naționale Aeriene a SUA zburând în Europa – este o dovadă solidă a coeziunii și solidarității NATO“, a precizat Ingo Gerhartz, șeful Forțelor Aeriene germane.

Forțele aeriene participante vor fi expuse scenariilor de antrenament care simulează inclusiv activarea Articolul 5. Vor participa active din Belgia, Bulgaria, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța, Italia, Japonia, Croația, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, România, Suedia, Slovenia, Spania, Republica Cehă, Turcia, Ungaria, Marea Britanie și SUA.

Surse alternative: DW, NATO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday