Război în Ucraina. Rușii susțin că ucrainenii au masat pe Frontul de Sud o treime din totalul diviziilor și că înregistrează pierderi grele. ISW consideră că Ucraina a înregistrat într-adevăr pierderi, dar acestea sunt exagerate de propaganda rusă.

Armata Ucraineană a continuat operațiunile de contraofensivă în cel puțin patru zone ale frontului pe parcursul zilei de vineri. Armata Rusă susține că a respins atacuri terestre ucrainene limitate și localizate în zonele Kreminna și Avdiivka (Donbas), în timp ce, în paralel, oficialii ucraineni au afirmă că au avansat 1,2 kilometri în jurul Bakhmut (est).

ISW explică faptul că ucrainenii au continuat contraofensiva în vestul regiunii Donețk, în apropiere de granița cu regiunea Zaporijie, și au avansat pe mai multe porțiuni în zonă. Și Ministerul britanic al Apărării transmite în analiza sa zilnică faptul că în ultimele 48 de ore au avut loc “operațiuni ucrainene semnificative” în mai multe sectoare de pe Frontul de Sud și Frontul de Est: “În unele zone, forțele ucrainene au făcut progrese bune și au pătruns în prima linie de apărare rusă. În altele, progresul ucrainean a fost slab. Aviația Rusă a fost neobișnuit de activă deasupra sudului Ucrainei, unde spațiul aerian este mai permisiv pentru Rusia decât în alte părți ale țării. Cu toate acestea, rămâne neclar dacă loviturile aeriene tactice ale rușilor au fost eficiente”, conchid britanicii.

Pe Frontul de Sud, rușii susțin că Armata Ucraineană a pierdut tehnică de luptă importantă în contraofensiva din ultimele zile. Imaginile de pe câmpul de luptă arată vehicule de luptă de infanterie și tancuri avariate sau distruse, furnizate de Occident, în vestul regiunii Zaporijie.

Totuși, numărul vehiculelor ucrainene despre care rușii au afirmat că au fost distruse este neobișnuit de mare (câteva zeci pe zi), arată ISW, care explică faptul că pierderile de echipamente occidentale la începutul contraofensivei “nu reprezintă un indicator al progreselor viitoare ale Kievului”. Unii bloggeri militari ruși chiar s-au grăbit și au anunțat în spațiul public rusesc că ofensiva ucraineană s-a încheiat după doar o zi, pentru a sublinia efortul defensivei rusești în Zaporijie.

Ucrainenii, într-adevăr, nu neagă pierderile, dar nu prezintă niciun bilanț în acest sens și subliniază că nu au pierdut mai multe vehicule de luptă decât se așteptau. Viceministrul ucrainean al Apărării a declarat că se mai așteaptă la pierderi în timpul operațiunilor de luptă și că “echipamentele militare care nu pot fi distruse nu au fost încă inventate”. ISW a evaluat că forțele ucrainene par să fi angajat doar o parte din rezervele disponibile pentru operațiunile actuale de contraofensivă, iar rapoartele existente privind echipamentele avariate furnizate de Occident nu reprezintă o măsură definitivă a puterii de luptă actuale a Ucrainei.

Imaginile disponibile despre pierderile de echipamente ucrainene indică, în plus, că multe dintre aceste vehicule blindate au fost imobilizate, dar nu distruse complet, și sunt probabil recuperabile de către ucraineni. Imaginile distribuite masiv de ruși sugerează, de asemenea, că pierderile de vieți omenești ale Armatei Ucrainene sunt minime, iar majoritatea echipajelelor acestor vehicule blindate distruse au supraviețuit și s-au retras.

Surse: ISW, UK Def

Folosim cookies