Un oficial american din Administrația Biden a declarat pentru New York Times, sub protecția anonimatului, că sateliții americani echipați cu senzori în infraroșu au detectat o amprentă termică care corespunde unei explozii majore, chiar înainte ca barajul să se fisureze. Și seismologii norvegieni au determinat că în apropierea obiectului de infrastructură a avut loc o explozie înainte de distrugerea acestuia, pe baza înregistrărilor seismice din România.

Analiștii americani suspectează că Rusia se află în spatele distrugerii barajului, potrivit înaltului oficial, însă comunitatea americană de informații nu are dovezi în acest sens. Experții în inginerie și muniții au declarat că, cel mai probabil, o explozie deliberată din interior a cauzat prăbușirea acestuia, în noaptea de luni spre marți. Defecțiunile structurale sau un atac din afară pot fi aduse în discuție, dar sunt ipoteze mai puțin plauzibile, spun ei. Barajul din regiunea Herson se afla sub controlul militarilor ruși, care, conform lui Zelenski, au minat obiectivul în octombrie 2022.

Înaltul reprezentant al Administrației Biden nu a exclus posibilitatea ca avariile anterioare ale barajului sau presiunea în creștere a apei să contribuie la prăbușire, dar consensul oficialilor americani este că explozia, fie ea intenționată sau accidentală, a fost cel mai probabil motivul distrugerii. 

Experții au avertizat la începutul acestei săptămâni că dovezile disponibile sunt foarte limitate, dar au spus că o explozie într-un spațiu închis ar produce cele mai mari pagube. Chiar și atunci, au spus ei, ar fi nevoie de sute de kilograme de explozibil pentru a sparge barajul. O detonare externă cu o bombă sau o rachetă ar exercita doar o fracțiune din forța sa împotriva barajului și ar necesita un exploziv cu o putere mult mai mare pentru a obține un efect similar.

Sursă: New York Times

Sursă Foto: Maxar.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday