Serviciul de securitate internă al Ucrainei (SBU) a postat pe canalul său de Telegram o înregistrare audio de un minut și jumătate, despre care susține că este discuția care dovedește că forțele rusești au aruncat în aer stația hidroelectrică și barajul Nova Kakhovka din regiunea Herson. 

În înregistrare se poate auzi cum un bărbat, despre care SBU susține că este soldat rus,  afirmă în timpul unei conversații telefonice cum: Ei (ucrainenii) nu l-au lovit, ci grupul nostru de sabotaj. A vrut doar să sperie (oamenii). Nu a mers conform planului și a distrus mai mult decât era plănuit”.

SBU nu a oferit detalii suplimentare despre conversație. A transmis că a deschis o anchetă penală pentru crime de război și “ecocid”. Invadatorii au vrut să șantajeze Ucraina prin aruncarea în aer a barajului și au organizat un dezastru provocat de om în sudul țării noastre”, a specificat SBU într-un comunicat.

În urmă cu trei zile, presa internațională relata că informațiile serviciilor secrete americane indică faptul că Rusia se află în spatele atacului asupra barajului de pe Nipru, iar Casa Albă preciza că nu poate determina cauza exploziei, dar evaluează rapoarte conform cărora forțele ruse au provocat distrugerea barajului.

Surse alternative: SBU, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday