În adresarea sa din fiecare seară, Volodimir Zelenski a lăudat operațiunile ofensive ale Armatei Ucrainene din ultimele zile: “Donețk, bătălii foarte grele. Dar există și se văd rezultate, și sunt recunoscător tuturor celor care oferă aceste rezultate! Bakhmut, bravo! Pas cu pas. Mulțumesc fiecăruia dintre luptătorii noștri! Avdiivka, Mariinka, tot estul. Vedem fiecare mișcare de pe Frontul de Sud, dar nu voi oferi detalii astăzi”, a declarat președintele ucrainean.

ISW detaliază operațiunile despre care vorbește Zelenski și evaluează că Ucraina a desfășurat contraofensiva în cel puțin trei sectoare ale frontului, în ultimele zile. Ucrainenii au avansat pe flancurile Bakhmut (Est, Donețk) între 200 de metri și doi kilometri. Joi, forțele ucrainene au continuat să desfășoare atacuri terestre limitate la granița administrativă dintre Donețk și Zaporijie.

Pe Frontul de Sud, Armata Rusă a reușit să respingă atacul ucrainenilor, pe care analiștii ISW îl descriu ca fiind “semnificativ”, cu tehnică de luptă occidentală, însă aceștia subliniază că potențialul de forță al contraofensivei nu a fost nici pe departe atins. Bloggerii militari ruși au susținut că forțele ucrainene au atacat de-a lungul liniei Mala Tokmachka – Polohy cu scopul de a străpunge linia defensivă rusă. Astfel, ucrainenii au reușit să treacă de prima linie de apărare rusă, însă aparent nu au mai reușit să avanseze deloc în acea zonă.

“Este de remarcat faptul că Forțele Districtului Militar Sudic al Rusiei, desfășurate în Zaporijie, sunt probabil o grupare de forțe de calitate superioară celei pe care Rusia o are în alte părți ale frontului, iar performanța lor defensivă este puțin probabil să reflecte capacitățile defensive ale grupărilor rusești care ocupă alte teritorii”, subliniază ISW.

Surse: ISW, Pravda

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday