Astfel, informează MAE, Rusia trebuie să reducă numărul oficialilor din România cu 11 diplomați și 29 de angajați din sectorul tehnico-administrativ. Ambasada Rusiei, mai explică Ministerul român de Externe, trebuie să renunțe în total la 51 de posturi, având în vedere faptul că nu toate posturile disponibile sunt ocupate. 

Alegerea posturilor ce vor fi reduse și a persoanelor care vor trebui să părăsească România va aparține (în această fază) Federației Ruse, cu respectarea limitărilor aferente fiecărei categorii (diplomați, respectiv personal tehnico-administrativ). Astfel, numărul total de posturi diplomatice și tehnico-administrative ale Federației Ruse din România este redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5 %“, se arată în comunicatul MAE.

Ambasadorul Rusiei la București a fost informat deja de măsura adoptată de autoritățile române, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice. Minsiterul de Externe român transmite că măsura limitează numărul personalului efectiv “la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Federația Rusă”.

Partea rusă a fost informată, de asemenea, cu privire la faptul că are la dispoziție cel mult 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia părții române. În cazul în care acest termen nu va fi respectat, MAE român va lua măsuri de punere în aplicare a deciziei prin retragerea acreditării unor membri ai personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România în vederea asigurării respectării plafonului decis pentru limitarea personalului Rusiei în țara noastră“, se mai arată în comunicatul instituției.

Foto: Ambasada Rusiei în România

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday