Mai mulți oficiali americani au declarat pentru CNN și The New York Times că Departamentul de Justiție al SUA l-a informat pe Donald Trump, printr-o scrisoare, că este subiectul unei investigaţii referitoare la manipularea necorespunzătoare a unor documente clasificate. Trump ar fi ascuns informaţiile secrete la reşedinţa sa Mar-a-Lago, după ce a părăsit Casa Albă. 

Astfel, presa americană speculează că procurorii ar fi cu un pas mai aproape de punerea sub acuzare a fostului președinte. În plus, susţine că este cel mai clar semn de până acum că ancheta procurorului Jack Smith, însărcinat cu investigarea modului în care Trump a gestionat documentele clasificate, pare să se apropie de sfârşit. 

Jack Smith a analizat inclusiv măsurile luate de Trump după ce, în 2022, a primit o citație prin care i s-a impus returnarea tuturor materialelor clasificate pe care le poseda. Ulterior, agenții FBI au recuperat 11 mii de documente, printre care peste o sută clasificate, după ce au obținut un mandat de percheziție al proprietăţii Mar-a-Lago.

Fostul preşedinte a negat în mod repetat că a comis vreo infracțiune și a descris acuzaţia drept “motivată politic” și “o vânătoare de vrăjitoare”. A refuzat să recunoască că ar fi fost înştiinţat de anchetă. Deşi nu este clar ce detalii conţin documentele din posesia fostului preşedinte, materialele clasificate includ, de obicei, informații care ar putea afecta securitatea națională dacă ar fi publicate. 

Reglementările Departamentului de Justiție permit procurorilor să trimită “scrisori-ţintă” celor care sunt susceptibili de a fi acuzați şi, adesea, urmează punerea sub acuzare oficială a acestora. Odată informat, inculpatul are posibilitatea să prezinte probe sau să depună mărturie în fața marelui juriu.

Surse alternative: CNN, Politico, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday