Update ora 18:30: Potrivit presei ruse de stat, ministrul Apărării Serghei Șoigu a transmis că soldații ruși ar fi respins patru atacuri ale ucrainenilor în apropierea centralei Zaporijie, pe timpul nopții. Potrivit acestuia, Armata Ucraineană ar fi încercat să atace “cu forțele Brigăzii 47 Mecanizate, care are până la 1.500 de soldați și 150 de vehicule blindate“.

Șoigu a precizat că în urma bătăliei care ar fi durat doar două ore, ucrainenii au pierdut 30 de tancuri, 350 de persoane și 11 vehicule de luptă de infanterie, pentru că Armata Rusă ar fi detectat atacul în timp util și a reușit să oprească forțele ucrainene pe toate cele patru direcții de atac.

Pe de altă parte, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a transmis pe Telegram că Rusia este “activ în defensivă” în zona Orikhiv din regiunea Zaporijia, o nouă posibilă confirmare că Ucraina atacă în această direcție, relatează The Guardian.

Regiunea Herson a fost azi ținta unor serii de bombardamente, la scurt timp după vizita președintelui Zelenski, care a discutat cu autoritățile locale despre inundațiile cauzate de distrugerea barajului de peste Nipru. Guvernatorul regiunii a declarat la începutul zilei că 600 de kilometri pătrați se află sub ape. Rusia este acuzată că a atacă civili în timpul evacuărilor, iar mai multe persoane au fost rănite în timp ce fugeau din calea apelor.

Știrea în formă inițială: Război în Ucraina. Oficiali ai Armatei Ucrainene și ai autorităților pro-ruse din teritoriile ocupate confirmă că ucrainenii au lansat contraofensiva, în Zaporijie, și și-au intensificat atacurile pe linia Frontului de Sud, începând de miercuri noapte.

Valeri Șerșen, purtător de cuvânt al forțelor ucrainene din regiunea Zaporijie, a confirmat pentru The Washington Post intensificarea activităților militare în zonă, minimalizând efortul ucrainenilor și refuzând să ofere alte detalii, cel mai probabil pentru a menține așa-numita “tăcere operațională”. Acesta a adăugat că “n-aș spune că se întâmplă ceva major” și a vorbit despre “activități contraofensive mici, la scară locală”. A mai afirmat că rușii și-au intensificat bombardamentele în regiunea Zaporijie, în așteptarea unui posibil atac ucrainean.

Alți patru oficiali militari ucraineni au confirmat informația pentru Washington Post, sub protecția anonimatului, însă aceștia au subliniat că “Armata Ucraineană și-a intensificat miercuri noaptea atacurile pe frontul din sud-estul țării”.

Vladimir Rogov, purtător de cuvânt al administrației ruse impuse în Zaporijie, a confirmat și el că trupele ucrainene încearcă să străpungă liniile militarilor ruși, dar până acum nu au avut succes. El a scris pe Telegram că militarii ucraineni au lovit pozițiile rusești cu foc de artilerie și rachete HIMARS. Bloggerii militari ruși au raportat, de asemenea, lupte în regiunea Zaporijie, o parte a liniei frontului care a fost considerată de mult timp ca fiind o locație probabilă a noii contraofensive ucrainene.

Și Ministerul britanic al Apărării a precizat în informarea zilnică faptul că “pe fondul unei imagini operaționale extrem de complexe, luptele grele continuă în mai multe sectoare ale frontului. În majoritatea zonelor, Ucraina deține inițiativa”.

Prin străpungerea pozițiilor rusești din zona Zaporijie, ucrainenii ar putea urmări să rupă așa-numitul “pod terestru” dintre Rusia continentală și Peninsula Crimeea, și odată cu el, și liniile de aprovizionare ale Armatei Ruse. Oficialii ucraineni au declarat, de mai multe ori în ultimele zile, că nu vor anunțat oficial momentul sau acțiunea prin care își lansează contraofensiva. 

În paralel, preşedintele Zelenski a vizitat regiunea din sudul oraşului Herson, afectată de inundații după detonarea barajului Nova Kakhovka. Vizita de astăzi a preşedintelui, transmite acesta pe reţelele de socializare, a avut scopul de a aborda subiectul măsurilor de urgență care trebuie impuse ca urmare a inundațiilor cauzate de distrugerea barajului. 

Surse alternative: The Washington Post, CNN

Harta: UK Defence

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday