Biroul Federal de Investigații a transmis în această săptămână că, recent, a fost observată o creștere a numărului victimelor șantajului, în cazuri în care infractorii s-au folosit de inteligența artificială pentru a genera versiuni false ale unor imagini preluate din mediul online sau din conversații și apeluri video private.

FBI explică: “Fotografiile sunt apoi trimise direct victimelor, în scopul șantajului sau hărțuirii. Odată puse în circulație, victimele pot avea dificultăți în împiedicarea propagării conținutului manipulat sau în eliminarea acestuia de pe internet.” Biroul a mai precizat că imaginile par autentice și că, în unele cazuri, au fost vizați copii. 

Deși nu a intrat în detalii cu privire la programele folosite pentru generarea imaginilor cu caracter sexual, FBI-ul a menționat faptul că progresele tehnologice recente “îmbunătățesc continuu calitatea, capacitatea de personalizare și accesibilitatea creării de conținut cu ajutorul inteligenței artificiale”. Reamintim că o investigație The Wall Street Journal a arătat că Instagram conectează o vastă rețea de pedofili ce tranzacționează imagini cu caracter sexual cu minori.

De asemenea, Reuters amintește că manipularea și scoaterea din context a fotografiilor pentru a le transforma în imagini cu conținut sexual explicit nu este o practică recentă, dar lansarea instrumentelor de inteligență artificială open-source face ca procesul să devină din ce în ce mai accesibil. Rezultatele sunt adesea imposibil de distins de fotografii reale, iar în ultimii ani au apărut mai multe site-uri web și canale de socializare specializate în crearea și schimbul de imagini sexuale create cu ajutorul AI.

Surse alternative: FBI, Reuters

Foto: Josepalbert13 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday