Vorbind despre declarațiile oficialilor ruși apărute în spațiul public, conform cărora contraofensiva ucraineană ar fi început deja, Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei a declarat că toate aceste informații nu sunt adevărate. Armata noastră decide când va începe operațiunea. Toată lumea va știi despre contraofensivă, toată lumea o va vedea, atunci când va fi lansată”.

Danilov a mai transmis că oficialii ruși au confundat, la momentul acelor declarații, avansul forțelor ucrainene în unele zone de pe linia frontului cu începutul unei operațiuni mai ample. Forțele rusești, amintește Reuters, se luptă cu  trupele ucrainene de-a lungul unor mari părți ale liniei de front. Ministrul ucrainean adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a informat miercuri că Ucraina a reușit să avanseze de la 200 de metri la 1.100 de metri în unele zone din jurul orașului Bakhmut, din estul țării. 

Oficialul ucrainean a precizat, de asemenea, că nu există nicio îndoială că Rusia a provocat marți distrugerea barajului Kakhovka de pe râul Nipru, având în vedere că zona a fost ocupată de ruși de la începutul invaziei. Kievul a transmis în urmă cu câteva luni că rușii au plasat mine pe baraj și a sugerat că Moscova a aruncat în aer construcția pentru a încerca să împiedice trupele ucrainene să traverseze Niprul. În schimb, Rusia susține că Ucraina este responsabilă pentru prăbușirea barajului.

În opinia acestuia, Ucraina va trebui acum să facă față presiunilor de a accepta dialogul cu Rusia pentru a negocia un tratat de pace. Danilov a reiterat poziția ucraineană potrivit căreia nu pot exista astfel de negocieri până când forțele ruse nu părăsesc teritoriile ucrainene ocupate. 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday