Conform presei americane, Robert Hanssen, a fost găsit fără suflare, în jurul orei 6:55 (15:55 ora României), în închisoare de maximă siguranță Florence, Colorado. Deși personalul medical a încercat, nu a reușit să îl salveze.

Acesta a fost arestat în 2001 și condamnat la închisoare pe viață în 2002, fiind acuzat de trădare, după ce a efectuat, timp de 20 de ani, acțiuni de spionaj în favoarea Moscovei. FBI l-a numit în acest context “cel mai mare dezastru din istoria sa”, iar Washington Post scrie că, și acum, Biroul Federal de Investigații mai are o pagină web, unde e descris cazul lui Hanssen și modul în care a fost descoperit.

Robert Hanssen a obținut în total, din partea Rusiei 1,4 miliarde de dolari în numerar și diamante. FBI a precizat atunci că “Informațiile pe care le-a livrat au compromis numeroase surse umane, tehnici de contrainformații, investigații, zeci de documente clasificate ale guvernului american și operațiuni tehnice de o importanță și valoare extraordinare”

Acțiunile agentului FBI în favoarea Rusiei au început în 1985, la 9 ani de la momentul angajării în cadrul Biroului Federal. Pentru a-l identifica pe spionul care oferă informații Rusiei, în 2001, în săptămânile dinaintea arestării sale, 300 de angajați lucrau la investigarea și monitorizarea lui Hanssen.

Surse: The Washington Post, Reuters 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday