Am cerut serviciilor noastre de informații și serviciilor militare să investigheze această situație. Cerem ucrainenilor să clarifice situația. Regula este clară: armele noastre trimise Ucrainei sunt în mod natural destinate strict pentru scopuri defensive, pentru apărarea teritoriilor ucrainene, a declarat premierul belgian Alexander De Croo pentru postul de televiziune RTBF. 

Ancheta autorităților de la Bruxelles vine ca urmare a unei investigații The Washington Post publicată sâmbătă, care informa că membrii grupurilor de voluntari ruși pro-Ucraina au folosit arme de asalt automate SCAR (produse în Belgia) în timpul unui atac asupra orașelor din Rusia. Publicația americană a distribuit imagini care arată că membrii legiunilor “Rusia Liberă” și “Corpul Voluntarilor Ruși” folosesc arme și vehicule de fabricație occidentală în raidurile de pe teritoriul Rusiei. 

Belgia a aprobat în luna ianuarie cel mai mare pachet militar oferit Ucrainei până în prezent, în valoare de 90 de milioane de euro, care conținea inclusiv și arme de asalt SCAR, fabricate de compania națională de armament FN Herstal.

Cele două grupări paramilitare au atacat în ultimele săptămâni mai multe zone din regiunea rusă Belgorod, de la granița cu Ucraina. Rusia susține că aceste atacuri au fost lansate de ucraineni, dar acuzațiile au fost negate de Kiev.

Surse: Politico, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday