UPDATE, ora 21.00. Într-o declarație făcută luni seara pe Twitter, Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) arată că “oficialii ruși și ucraineni semnalează începutul contraofensivei ucrainene. ISW a observat o intensificare a luptelor în diferite sectoare ale frontului și evaluează că forțele ucrainene obțin câștiguri teritoriale, în ciuda afirmațiilor contrare ale Rusiei. (…) ISW nu va specula, nici nu va face previziuni privind intențiile, ponderea sau concentrarea operațiunilor de contraofensivă ucrainene. Scopul ISW este să ajute factorii de decizie și publicul să înțeleagă ce se întâmplă în Ucraina, fără a raporta detalii care ar compromite în vreun fel capacitatea Ucrainei de a-și elibera teritoriile ocupate”, se arată în declarația prestigiosului institut american care, de la începutul războiului publică zilnic o analiză a situației de pe front.

Rezumatul zilei de luni, 5 iunie:

Frontul de Sud: Potrivit surselor ruse, ucrainenii au atacat încă de la primele ore ale dimineții pe cinci direcții, vizând în special cucerirea sau încercuirea localității Novodonețk, un sat considerat strategic pentru avansul spre Mariupol, printre liniile fortificate ruse. Luni seara, canalul de informații militare Rybar a raportat că Novodonețk a fost cucerit, iar în localitate ar fi două tancuri Leopard de producție germană. Sursele ruse mai susțin că aviația rusă a atacat formațiunile ofensive ucrainene și că acestea ar fi suferit pierderi grele, dar nu sunt prezentate și dovezi în acest sens.

Potrivit lui Igor Girkin, fost comandant al trupelor ruse din Donbas, ucrainenii ar încerca să creeze rapid un culoar de înaintare spre Mariupol, făcând o breșă suficientă cât să poată depăși fortificațiile rusești de pe Frontul de Sud. (Analiza acestuia mai jos, în update-ul de la ora 18).

Frontul din Donbas. Mai multe surse ruse, inclusiv Evgheni Prigojin, finanțatorul Wagner, indică o puternică înaintare ucraineană, de peste 1,5 km, pe la nord de Bakhmut. Informația a fost indirect confirmată și de ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar. Ucrainenii au bombardat puternic zona Soledar, dar NE de Bakhmut, ceea ce poate indica faptul că o ofensivă în această direcție se pregătește sau a început deja. Alte surse indică faptul că artileria rusă a bombardat astăzi susținut satul Mariinka, la vest de orașul Donețk, posibil pentru a opri o înaintare ucraineană.

Frontul de Est. Nu sunt semnalate lupte în regiunea Harkov, dar la nord de aceasta, în regiunea rusă Belgorod, partizanii ruși pretind că au cucerit cel puțin o așezare și că au luat prizonieri mai mulți soldați ruși. Potrivit canalului rus (de propagandă) Rybar, artileria ucraineană a bombardat toată ziua mai multe localități de graniță din această regiune. În același timp, sunt raportate numeroase tiruri ale antiaerienei ruse, ceea ce sugerează că sunt atacate cu drone diferite obiective de pe teritoriul Federației Ruse.

UPDATE, ora 18.00. Pe Frontul de Sud se dau “bătălii grele”, iar unul dintre comandanții ruși susține că au apărut “în câmpul tactic” primele tancuri Leopard. Deși încă nu este clar dacă ucrainenii au început “contraofensiva de amploare”, rușii cred că aceștia încearcă tăierea frontului spre Mariupol și separarea Donbasului de Frontul de Sud.

Potrivit canalului rusesc Rybar, principalele lupte s-au dat astăzi pe Frontul de Sud, în jurul localității Novodonețk, controlată deja “pe jumătate” de militarii ucraineni. Alte canale rusești îl citează pe Alexander Khodakovski (fost ofițer SBU, dezertor, care a devenit apoi comandantul batalionului pro-rus Vostok din Donbas), care susține că “situația la Novodonețk, și la stânga spre Velikonovoselovka este dificilă – inamicul, simțind punctele noastre slabe, își intensifică eforturile. Pentru prima dată am văzut leoparzi în zona noastră tactică. Așa cum mă așteptam ieri, simțind succesul, inamicul aruncă forțe suplimentare în luptă. Numai în zona Novodonețk am înregistrat până la treizeci de unități de vehicule blindate.”

Igor Girkin, fostul comandant al trupelor ruse din Donbas, scrie pe canalul său de Telegram că ucrainenii forțează și au aruncat în luptă rezervele. “A fost aleasă o direcție de atac, care (dacă va avea succes) va permite imediat dezvoltarea unei ofensive prin spatele liniilor defensive ruse, pe la Volnovakha (cu o întrerupere a comunicației dintre Donețk și Mariupol), spre Mariupol și spre Berdiansk. (…) În același timp, ofensiva ucraineană pare să se desfășoare nu pe culoarul îngust de la Vuhledar (care poate fi amenințat din flancuri), ci pe o secțiune relativ dreaptă a frontului între Velikaia Novoselovka-Vuhledar care trece prin apropiere. În termeni tactici, capturarea Novodonețk ar permite (ucrainenilor – n.r.) să nu se încăpățâneze în bătălii pe zone dens fortificate, ci să taie gruparea care apără la sud de Velikaia Novoselovka“. Girkin mai arată că ucrainenii vor încerca probabil să creeze rapid un culoar larg de înaintare în direcția sud și sud-est (la fel ca în toamnă, la Balakleia, pe Frontul de Est). “Dacă inamicul reușește să pătrundă suficient de adânc și pe un sector larg al frontului (ceea ce încearcă să facă), atunci avantajul său în numărul de unități și formații va fi greu de oprit. Luptele în câmp deschis nu sunt câștigate doar de aviație și artilerie”, mai arată fostul comandant al trupelor ruse din Donbas.

Direcția presupusei ofensive ucrainene, așa cum o explică Girkin: 

Tot Girkin mai spune că se teme de un atac ucrainean pe direcția Mariinka, lângă orașul Donețk, care în care atacul pe Frontul de Sud s-ar putea dovedi o diversiune.

Între timp, Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, a scris pe Telegram că forțele ucrainene “trec la acțiuni ofensive în unele zone, de-a lungul liniei frontului“, dar a respins afirmațiile rușilor că ar fi început o operațiune contraofensivă majoră.

UPDATE, ora 11.30. În timp ce ucrainenii păstrează “tăcerea operațională”, mai multe canale ruse de Telegram arată că, deși atacurile de duminică nu ar fi reușit să spargă liniile defensive ale Armatei Ruse, totuși Armata Ucraineană a securizat câteva sate de pe Frontul de Sud, iar apoi a continuat ofensiva, începând de luni dimineața, către Vuhledar. “În stânga de Vuhledar, inamicul, cu forțe limitate, folosind până la zece unități de vehicule blindate, a intrat în ofensivă, în direcția Novodonețk. Până acum, a avut succes. (…) Recunoașterea aeriană a înregistrat mișcarea a până la treizeci de unități de vehicule blindate în zona tactică”, arată o relatare preluată de mai multe canale ruse.

Igor Girkin, fostul comandant al trupelor ruse din Donbas (criminal de război), acum analist militar, spune că nu pare a fi vorba de “contraofensiva pe scară largă”, dar nici nu este exclusă dezvoltarea acesteia pe Frontul de Sud, dacă ucrainenii reușesc o breșă semnificativă în apărarea rusă: “Comandamentul nostru a declarat cu curaj că a reușit să mențină toate pozițiile. Din alte surse (nu ucrainene) există informații că acest lucru nu este în întregime adevărat – inamicul a reușit să se apropie de poziția noastră în direcția Volnovakha. Situația a fost restabilită parțial prin contraatacuri ale rezervelor, dar pe alocuri inamicul are progrese în urma rezultatelor de ieri. Cu toate acestea, frontul nu a fost spart și aceste progrese (ucrainene) nu sunt prea grozave. Este clar, însă, că inamicul nu a folosit încă pe deplin forțele sale principale. Este posibil ca atacul asupra Volnovakha – cu toată scara relativ mare – să fie doar “unul dintre atacuri”. Vom înțelege asta astăzi sau mâine, deoarece atacurile auxiliare sunt livrate (conform doctrinei) cu o zi sau două înainte de lovitura principală”, arată Girkin.

Știrea inițială:
Ministerul rus al Apărării susține că ucrainenii și-au început contraofensiva, cu un atac masiv pe Frontul de Sud, la granița dintre Donețk și Zaporijie. Rușii susțin că au respins atacul și că Armata Ucraineană ar fi înregistrat pierderi masive. Între timp, la Bakhmut, trupele Wagner au arestat un comandant al armatei regulate a Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a comunicat duminică noaptea că Ucraina și-ar fi început ieri contraofensiva la scară largă, cu un atac pe Frontul de Sud, în care ar fi fost implicate șase batalioane de blindate și două batalioane de tancuri. A dat publicității și imagini filmate de o dronă, despre care susține că ar arăta respingerea atacului ucrainean și distrugerea tancurilor inamice.

Precizează că trupele sale au intrat apoi în contraofensivă și că întreaga operațiune ar fi fost coordonată de însuși generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Armatei Ruse, care s-ar afla într-un centru avansat de comandă din regiunea Donețk.

Ucrainenii nu au comentat nicicum aceste informații, dar pe rețelele de socializare sunt confirmate lupte în zona respectivă, la granița dintre regiunile Zaporijie și Donețk. Analizând informațiile din spațiul informațional rus, ISW arată, într-o postare pe Twitter de luni dimineața, că ucrainenii au atacat într-adevăr și au capturat două localități, dar vorbește de o ofensivă localizată, nu de una “la scară largă”, cum spune Ministerul rus al Apărării.

De altfel, ministrul ucrainean al Apărării a difuzat duminică seara un clip în care mai mulți soldați fac semnul tăcerii, în ceea ce pare a fi un apel către populație și presă să nu difuzeze informații despre operațiunile militare.

Între timp, pe Frontul din Donbas, un canal de Telegram asociat grupării de mercenari Wagner susține că ucrainenii ar fi avansat pe la sud de Bakhmut. Într-o escaladare fără precedent, mercenarii ruși l-au arestat pe colonelul Roman Venevitin, comandantul Brigăzii 72, a armatei regulate ruse. Au difuzat o înregistrare video în care acesta pare bătut și mărturisește că a dat ordin de atacare și dezarmare a trupelor Wagner care se retrăgeau din Bakhmut și că ar fi făcut acest lucru dintr-o “animozitate personală”.

În nordul Ucrainei, la granița cu regiunea rusă Belgorod, continuă atacurile forțelor paramilitare de voluntari ruși, susținuți de Armata Ucraineană. Aceasta din urmă a executat duminică un puternic baraj de artilerie, aparent pentru a acoperi infiltrarea și atacul paramilitarilor ruși asupra mai multor localități din regiunea Belgorod. ISW consideră că răspunsurile disonante ale Rusiei sugerează că la Kremlin nu s-a luat încă o decizie clară despre cum ar trebui să reacționeze Armata Rusă la aceste raiduri transfrontaliere. Ministerul Apărării și guvernatorul regiunii nu își coordonează răspunsul. “Pare că Rusia se concentrează în primul rând pe efectele informaționale și nu există nicio indicație că conducerea rusă a stabilit o politică mai largă pentru prevenirea raidurilor limitate din regiunile de graniță. (…) Consilierul ucrainean al ministrului afacerilor interne a declarat pe 4 iunie că activitatea RDK și LSR (grupările paramilitare de voluntari ruși) i-a determinat pe liderii Rusiei să devieze forțe semnificative pentru a opri incursiunile la frontieră, deși ISW nu poate confirma că forțele ruse au făcut acest lucru”.

Surse: ISW, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday