Oamenii din mulțimea care se întindea pe kilometri purtau pancarte pe care scria ”Liberi, Polonia Europeană” și ”Uniunea Europeană, da, PiS, nu”, cu referire la partidul Lege și Justiție, aflat la guvernare. Conform estimărilor organizatorilor, participă jumătate de milion de persoane, iar manifestații similare au loc și în alte orașe ale țării. Totuși, poliția și autoritățile locale nu au înaintat un număr al celor prezenți.

Cu căteva luni înainte de alegerile din toamnă, sondajele de opinie indică o luptă strânsă. Războiul din Ucraina a dat un impuls partidului Lege și Ordine, care a este un puternic critic al regimului de la Kremlin.

Partidul Lege și Ordine se confruntă cu critici pe scară largă în țară și în străinătate. Este acuzat că erodează statul de drept și transformă mass-media de stat într-un purtător de cuvânt al guvernului și susține homofobia. În schimb, Guvernul Morawiecki neagă că ar fi subminat orice norme democratice și spune că scopul său este de a proteja valorile tradiționale creștine împotriva presiunilor liberale din Occident și de a face economia mai echitabilă.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday