Directorul interimar al Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară, Oleg Korikov, spune că “sistemele de pregătire și răspuns pentru situații de urgență sunt compromise aproape în totalitate“. Acesta mai transmite că pentru a restabili securitatea nucleară este necesară retragerea imediată a armatei ruse și a personalului rus din centrală.

Korikov explică că rușii recrutează personal fără calificările necesare. În plus, trupele ruse au dezmembrat sau sustras elemente importante ale sistemului şi au dezactivat sisteme informatice care transmit date despre nivelul radiaţiilor, ceea ce înseamnă că mecanismul de protecție fizică de la centrală are nevoie de “resurse semnificative” pentru a fi refăcut.

Oleg Korikov a declarat: Ocupanții au degradat aproape complet sistemul de pregătire și de răspuns în caz de urgență. Korikov a adăugat că angajaţii ucraineni de la centrala Zaporijie sunt supuşi presiunilori, intimidaţi, izolați, iar locuințele le sunt percheziţionate.

Sursă: Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday