Timp de o oră, Agenția Spațială Europeană difuzează imagini de pe Marte, pe care le va schimba la fiecare 50 de secunde.

Agenția transmite imaginile pentru a sărbători a 20-a aniversare de la lansarea misiunii Mars Express, care are scopul de a surprinde imagini tridimensionale ale suprafeței planetei pentru a putea fi observată în detaliu.

Misiunea Mars Express a fost lansată  pe 2 iunie 2003 și a intrat pe orbita planetei Marte pe 25 decembrie 2003. Aceasta a fost proiectată inițial să dureze 1 an Marte, adică 1,88 ani sau 687 zile pe Pământ, dar i s-au acordat prelungiri repetate. În cele din urmă operațiunile sale au durat 10,3 ani marțieni. 

Orbiterul își va continua misiunea pe Marte, cel puțin până la sfârșitul anului 2026, cu o posibilă prelungire de la 1 ianuarie 2027 până pe 31 decembrie 2028 pentru a sprijini misiunea Mars Moons eXploration (MMX) condusă de JAXA, urmată de doi ani de post-operații.

Mars Express a efectuat transmisii de date pentru șapte rovere și platforme de aterizare și a permis colaborarea științifică cu alte cinci orbitatoare.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday