Principalele declarații ale Ligiei Deca, ministrul Educației:

Examenele naționale și prelungirea cursurilor depind de momentul în care revenim la ore. Este esențial să rămânem în calendarul de examene naționale. Pentru alte clase, vom încerca să nu intrăm foarte mult în vară, având în vedere infrastructura și căldura. Vom încerca să refacem planificările încât să putem recupera la începutul anului următor. Această problemă nu este la clasele terminale, unde trebuie să rămânem în calendar pentru examene.

Este o rugăminte să reușim să rezolvăm această chestiune. Luăm în calcul refacerea calendarului de examen. Nu există varianta anulării examenelor. Va trebui să împingem această perioadă în calendar, încât să avem profesorii pentru aceste procese. Nu există posibilitatea să avem evaluări naționale fără ca profesorii să se întoarcă la școală.

Avem școli unde procentul personalului în grevă este zero, iar lucrurile s-au desfășurat normal. Dacă din anumite motive lucrurile nu se pot întâmpla, într-adevăr, calendarul poate fi modificat. Eu cred că niciun cadru didactic nu-și dorește ca generația de clasele a VIII-a și a XII-a să nu-și dea examenele.

Referitor la modificarea anului școlar, vom face comunicarea către toți omologii din alte state. Multe universități străine au autonomie în a-și stabili propria procedură de admitere. Singura soluție realistă pentru a nu pierde aceste șanse este păstrarea calendarului actual. Pentru a evita acest scenariu, este necesar să revenim la școală săptămâna viitoare.

Trebuie să vedem situația de marți. Mediile se pot încheia până la 9 iunie. Până atunci, vom analiza și vom lua decizia. Până la 9 iunie vom ști dacă rămânem în calendarul stabilit, actual, sau dacă e nevoie de reprogramarea probelor de competențe, care încep pe 12 iunie.

Având în vedere importanța ca toți elevii să își poată susține examenele de final de gimnaziu sau de liceu, rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții. Vă reamintesc, elevi de clasa a VIII-a avem aproximativ 183.000 elevi, de clasa a XII-a avem aproximativ 142.000. Pentru aceste sute de mii de elevi, avem nevoie să ne reîntoarcem la școală.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday