Potrivit autorităților militare ucrainene, vineri dimineața, între orele 4 și 5, Rusia a lansat 15 rachete de croazieră și 21 de drone, din diferite direcții, asupra Kievului. Concomitent, orașul de graniță Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, a fost bombardat cu rachete S-300 (antiaeriene, folosite de ruși ca muniție balistică).

Cu o oră mai devreme, mai multe instalații industriale, în special depozite de combustibili, din regiunile ruse Kursk și Smolensk au fost lovite de drone. Autoritățile ruse susțin că acestea nu ar fi produs nici victime, nici pagube materiale. O publicație rusă susține că ar fi fost vorba în total de opt drone purtătoare de încărcătură explozivă.

ISW remarcă faptul că atacurile de ieri ale paramilitarilor ruși, în regiunea rusă Belgorod, corespund definiției doctrinare militare de raid, constând în “operațiuni de asalt la scară mică care implică intrarea rapidă în teritoriu ostil pentru a securiza informații, a perturba forțele ostile sau pentru a distruge diferite instalații. Raidurile se încheie cu o retragere planificată din zona țintă, fără a urmări un control pe termen lung asupra teritoriului”.

În același timp, aceste raiduri ale forțelor paramilitare ruse care acționează de pe teritoriul ucrainean cresc anxietatea în societatea rusă. Unii bloggeri ruși folosesc situația din regiunea Belgorod pentru a critica Kremlinul, în timp ce alții susțin că aceste raiduri limitate sunt precursoare ale operațiunilor contraofensive ucrainene. Fostul ofițer rus, Igor Girkin, (acum analist militar, considerat criminal de război) susține că creșterea activității paramilitare în interiorul granițelor Federației Ruse este rezultatul “risipirii rezervelor de către Armata Rusă, în toamna anului 2022, al eșecului oficialilor ruși de a pune economia pe picior de război și al deciziei Kremlinului de a nu introduce legea marțială. Girkin a susținut că aceste eșecuri au determinat Ucraina să înțeleagă slăbiciunile Rusiei și au încurajat forțele ucrainene să desfășoare operațiuni în interiorul Rusiei. Girkin mai spune că Kremlinul va răspunde probabil prea târziu la presupusele operațiuni ucrainene din Rusia și că sprijinul publicului rus pentru conducerea rusă va scădea până atunci.

Surse: PravdaUA, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday