Solicitarea vine după ce 208 medici au obținut punctaje minime de promovare la concursul de rezidențiat din 14 mai, dar au rămas fără posturi. Săptămâna viitoare se vor lua măsurile administrative pentru ca aceștia să poată fi angajați.

Măsura este necesară în contextul deficitului de medici din anumite zone din țară, dar și a faptului că în următorii șapte ani, un important număr de medici de familie vor ieși la pensie.

Comunicatul de presă integral:

Ministerul Sănătăţii a solicitat universităților şi facultăților de medicină informații privind extinderea capacității de pregătire în specialitatea Medicină de Familie pentru o eventuală  suplimentare a locurilor la rezidențiat.

Având în vedere cele trei runde de discuții, desfășurate cu reprezentanții celor 208 medici care au obținut un punctaj minim de promovare la sesiunea din 14 mai 2023 a concursului de rezidențiat şi care s-au situat în afara celor 628 de locuri disponibile, Ministerul Sănătății a solicitat universităților şi facultăților de medicină evaluarea posibilității suplimentării locurilor de pregătire în specialitatea Medicină de Familie.

Având în vedere deficitul de medici de familie înregistrat în anumite regiuni ale țării, precum şi faptul că un procent semnificativ dintre medicii de familie vor ieși la pensie în următorii 7 ani, Ministerul Sănătății consideră ca este posibilă acestă soluție în beneficiul tinerilor medici, în beneficiul sistemului sanitar şi implicit al pacienților.

În cursul săptămânii viitoare vor fi realizate aranjamentele administrative care să facă posibilă repartiția locurilor comunicate de universități și facultăți pentru candidaţii care au obținut cel puțin punctajul minim de promovare.

Foto: Vasilis Ververidis | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday