Șefii de stat din 12 țări sud-americane s-au reunit la Brasilia, în cadrul unui summit pe tema integrării regionale. În cadrul şedinţei, președintele socialist Lula da Silva a propus impunerea unei noi monede comerciale pentru America de Sud. Lula a afirmat că urmăreşte astfel delimitarea continentului de dependenţa faţă de monedele extraregionale”, fără a menţiona însă în mod explicit dolarul american. 

DW arată că summitul ar putea fi pretextul perfect pentru ca preşedintele brazilian să apeleze la relansarea fostului bloc comunitar Unasur (Uniunea Națiunilor Sud Americane), respins în trecut de partidele politice de dreapta. În acest sens, şefii de stat fac apel la unitate și afirmă că vor să promoveze o colaborare mai strânsă între vecini. “Atât timp cât nu suntem uniți, nu putem ajuta America de Sud să-şi dezvolte în totalitate potenţialul”, a afirmat Lula da Silva.

De altfel, Venezuela a fost primită din nou ca țară membră, după ce a fost exclusă în trecut inclusiv cu sprijinul fostului președinte brazilian de extremă dreaptă, Jair Bolsonaro, pe motiv că Nicolas Maduro ar fi un “dictator”. Lula a criticat sancțiunile americane împotriva Venezuelei și a declarat că afirmațiile potrivit cărora guvernul său este autoritar sunt o “narațiune promovată de țările occidentale”

Sursă: DW

Foto: Marcelo33158 | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday