Update ora 20:50 La câteva zeci de minute după declarațiile făcute de reprezentanții sindicaliștilor, guvernul a transmis că va adopta, totuși, ordonanța de urgență în ședința de joi, 1 iunie. În informarea de presă, a scris că face “un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat”.

UPDATE ora 20:20 Liderii sindicatelor din Învățământ anunță că membrii de sindicat au respins oferta guvernului privind creșterea salariilor cu 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și auxiliar și cu 400 de lei pentru cel nedidactic, urmată de alte majorări. Au anunțat că greva continuă.

Principalele declarații ale liderilor de sindicat:

  • Organizațiile noastre județene și din Municipiul București au respins oferta. În momentul de față greva continuă. Nu sunt de acord cu eșalonarea și cu suma de 1.000 de lei de la 1 iunie.
  • Liderii județeni au respins oferta, au spus că este un pas important înainte. Vor vedea proiectul de ordonanță mâine, iar decizia le aparține membrilor din sindicat. Membrii au pornit greva, ei decid dacă se încheie. Sunt 5 zile libere, mai este până marți, așa că să avem răbdare.
  • Majorarea de la 1 iunie este altă problemă. Vrem să se aplice integral, nu 40% cât a zis guvernul. Sindicaliștii nu vor vouchere. Decizia aparține guvernului, vom vedea ce măsuri vor lua. Oamenii decid, nu noi. În acest moment, greva continuă, ca să fie foarte clar. Nu suntem de acord nici cu 1.000 de lei. Au cerut ca suma să fie mai mare – dublarea acelei sume. 

Știrea inițială: Liderii sindicaliștilor din învățământ au avut o nouă întâlnire cu premierul Ciucă și președintele Camerei Deputaților, la Palatul Victoria. În cadrul întâlnirii, Guvernul României a propus ”creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar”.

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, a mai precizat Guvernul României. Proiectul de ordonanță de urgență poate fi consultat AICI.

Am convenit, așa cum am anunțat continuăm dialogul cu sindicatele din educație pentru a conveni o soluția astfel încat anul școlar  fie finalizat, iar elevii  își poată da examenele. Avem nevoie  revenim la normalitate”, a adăugat și premierul Ciucă.

După întâlnire, reprezentanții sindicaliștilor au anunțat că urmează să prezinte propunerile guvernului colegilor din Educație, care vor lua o decizie: ”Vorbim, până la finalul anului, de o suma brută lunară de 1000 de lei pentru cadrele didactice și de 400 de lei pentru restul angajaților. Veți afla foarte curând ce decizie se va lua. Este clar  s-a renunțat la ideea de a se acordă prime. Majorarea este egală pentru toată lumea, ceea ce este importantUrmează  discutăm cu colegii noști și în cursul acestei seri vom avea o imagine clară. Guvernul își dorește  adopte acest act normativ de mâine”, au declarat aceștia.  

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday