La 125 de ani după ce Curtea Supremă a SUA a soluționat problema dreptului la cetățenie prin naștere al copiilor imigranților, fostul președinte Donald Trump a declarat că intenționează să pună capăt acestei practici, în contradicție cu al 14-lea amendament al Constituției.

Într-un videoclip postat marți pe rețelele de socializare, Trump a afirmat că va semna în prima zi de mandat un ordin executiv prin care copiii migranților fără acte “nu vor primi automat cetățenia americană” și care “va sugruma un stimulent major pentru continuarea imigrației ilegale, va descuraja mai mulți migranți să vină și îi va încuraja să plece pe mulți dintre străinii pe care Joe Biden i-a lăsat ilegal în țara noastră”.

Într-un comunicat de presă, echipa de campanie a lui Trump a explicat că ordinul executiv pe care îl propune acum ar cere ca cel puțin unul dintre părinți să fie cetățean american sau rezident permanent legal pentru ca un copil să devină în mod automat cetățean american. 

Trump, favoritul nominalizării la președinție în rândul partidului republican, a mai promis și în timpul campaniei din 2015 același lucru, fără să acționeze efectiv. Se pare că acum încearcă să facă apel la alegătorii republicani de pe flancul drept al partidului său, care susțin o represiune împotriva imigrației. În calitate de președinte, Trump a urmat politici dure în ceea ce privește imigrația și a luat măsuri pentru construirea unui zid de-a lungul graniței dintre SUA și Mexic, pe care îl promisese încă din 2016.

În timp ce era președinte, în 2018, a spus că intenționează să emită un ordin executiv pentru a limita acordarea cetățeniei la naștere. La acea vreme, mulți experți în justiție și-au manifestat scepticismul că Trump și-ar putea folosi autoritatea executivă în acest sens.

Dreptul la cetățenie prin naștere este inclus în al 14-lea amendament al Constituției americane, a fost adoptat de Senat în 1866 și ratificat doi ani mai târziu. Potrivit acestuia, “Toate persoanele născute sau naturalizate în Statele Unite și care se supun jurisdicției acestora, sunt cetățeni ai SUA”. În 1898, instanța supremă a decis că copilul născut în SUA al unor cetățeni chinezi a devenit automat cetățean american.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday