Mercedes și Stellantis (Fiat, Peugeot, Citroen, Opel, Jeep etc) au investit în uzina de la Billy-Berclau, în nordul țării, în jur de un miliard de euro. Compania din domeniul energetic TotalEnergies și statul francez au asigurat un alt miliard de euro pentru ridicarea fabricii, investiția totală depășind două miliarde de euro. 

Unitatea va începe producția de baterii litiu-ion în cursul acestui an. Va avea o capacitate inițială de 13 gigawați-oră, cu un potențial de până la 40 GWh, suficient pentru a construi baterii pentru peste 500 de mii de vehicule anual. Autoritățile regionale preconizează, de asemenea, că vor fi create 2.000 de locuri de muncă până în 2030. Europa depinde în mare măsură de bateriile fabricate în Asia, iar lideri europeni oferă diverse avantaje producătorilor auto pentru a stimula industria.

Președintele Emmanuel Macron, care s-a implicat personal pentru a se asigura că cel puțin o astfel de fabrică va fi construită în regiunea Dunkerque, a stabilit un obiectiv de producție de 2 milioane de vehicule electrice până în 2030 pe teritoriul țării.

Reuters scrie că o uzină atât de mare evidențiază cursa dintre guvernele europene pentru a atrage producătorii de automobile la nivel mondial, care caută să producă componentele pentru vehiculele electrice cât mai aproape de piețele lor principale. Noua uzină marchează o etapă cheie în transformarea Europei, pentru a face industria auto mai rezistentă, mai competitivă și mai sustenabilă, inclusiv în era electricității”, a declarat Ola Kallenius, directorul general al Mercedes-Benz.

Producătorul de baterii din Taiwan, ProLogium, și Envision AESC (China) și-au manifestat, de asemenea, intenția de a construi astfel de uzine în regiunea de nord a Franței, în jurul portului Dunkerque. În același timp, Renault a încheiat un parteneriat cu Verkor, un start-up local, în vederea producerii de baterii pentru modelele sale electrice premium și pentru subdiviziunea Alpine.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday