Una dintre cele mai mari rafinării din regiunea rusă Krasnodar Krai, învecinată Crimeei (la circa 150 de kilometri de Podul Kerci), a fost lovită de cel puțin o dronă azi-noapte, potrivit guverantorului regiunii. Nu este clar cât de afectată este aceasta după incendiul izbucnit, care a fost totuși stins în aproximativ două ore.

Un alt atac cu dronă a fost semnalat aseară în regiunea rusă Briansk, din nordul Ucrainei.

Confruntările directe între ucraineni și ruși, pe linia frontului, par a fi scăzut în intensitate, în ultimele 24 de ore fiind consemnate mai mult dueluri de artilerie. Este confirmată însă lovirea unei baterii antiaeriene ruse S-400, considerată de vârf, în regiunea Herson, în loviturile efectuate de ucraineni cu Himars, în urmă cu câteva zile.

Spațiul informațional rus a fost dominat ieri de reacții la atacul cu drone, efectuat cel mai probabil de ucraineni, asupra Moscovei. În timp ce oficialii de la Kremlin (inclusiv Putin) au părut să minimalizeze impactul acestuia, unii bloggeri au criticat faptul că Rusia a renunțat la intenția de cuceri Kievul, sau chiar au glumit amar pe seama faptului că autoritățile ruse încă vorbesc de o operațiune specială militară în Ucraina, în timp ce Moscova este bombardată. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a amenințat țările europene, susținând că, dacă vor continua să aprovizioneze Ucraina cu arme, nu vor mai avea armele necesare pentru a se apăra atunci când Rusia “le va bate la ușă”.

ISW analizează declarația lui Vladimir Putin, care a sugerat că atacul ucrainean asupra Moscovei ar fi un răspuns, după ce forțele ruse ar fi lovit cartierul general al GUR (serviciul militar de informații ucrainean) “în urmă cu două-trei zile”. ISW consideră că Putin a încearcat să minimizeze importanța atacului pentru a nu expune faptul că “are opțiuni limitate de a riposta”. “Accentul pus de Putin pe loviturile deja efectuate cu rachete este probabil o încercare de a semnala că Rusia ripostează în mod activ și nu trebuie să răspundă la noi provocări ucrainene. Până acum, Putin a ripostat în mod constant la acțiunile ucrainene, reale sau pretinse, ordonând campanii masive de atacuri cu rachete și drone”. Reacția sa de acum are probabil legătură cu incapacitatea forțelor ruse de a obține efecte decisive pe câmpul de luptă, mai arată ISW.

Surse: PravdaUA, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday