Atenuarea riscului de extincție a specie umane din cauza inteligenței artificiale ar trebui să fie o prioritate globală, alături de alte riscuri importante la adresa dezintegrării societății, precum pandemiile și războaiele nucleare, se arată în scrisoarea publicată de Center for AI Safety, un ONG specializat în dezvoltarea treptată și sigură a inteligenței artificiale, și semnată de 350 de experți din domeniu. 

Printre aceștia se numără directorul general al OpenAI, Sam Altman, Geoffrey Hinton, unul dintre cei mai importanți cercetători în domeniul inteligenței artificiale, zeci de directori și cercetători din cadrul Google DeepMind (filială britanică de inteligență artificială a Alphabet) și Anthropic (un important startup american de inteligență artificială). Kevin Scott, directorul departamentului de tehnologie al Microsoft, și Bruce Schneier, pionier al securității internetului și al criptografiei, au semnat și ei scrisoarea. 

Printre alte prevederi, declarația în cauză evidențiază preocupările de amploare cu privire la pericolul pe care dezvoltarea necontrolată a AI îl prezintă. Experții au declarat însă că societatea este încă departe de a dezvolta un tip de inteligență artificială generală regăsită în filmele science-fiction, iar modelul de chatbot folosit în prezent (precum ChatGPT) reproduce în mare parte modele bazate pe date care le-au fost furnizate și nu gândesc de unii singuri.

Chiar și așa, “avalanșa” de publicitate și de investiții în industria AI a implicat nevoia introducerii unor reglementări în domeniul dezvoltării tehnologiei. Astfel, au apărut și numeroase apeluri în acest sens încă de la începutul erei inteligenței artificiale, pentru a preveni eventuale incidente viitoare majore sau chiar catastrofale. 

Apelul lansat astăzi conciunde cu reuniunea Consiliului pentru comerț și tehnologie dintre reprezentanții americani și europeni, de la Suedia. Acolo, scrie CNN, politicienii ar urma să discute despre reglementarea AI. Elon Musk și un grup de experți în inteligență artificială au fost primii care au formulat în luna aprilie o declarație în care prezentau potențialele riscuri la adresa societății. 

Surse alternative: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday