Update: Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a transmis într-un comunicat de presă că “Am propus Prim-ministrului numirea în funcția de președinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru și încetarea mandatului președintelui AVR, alături de numirea unui nou președinte“.
Câciu a mai precizat că, pentru primele 5 luni ale anului “contribuabilii au declarat impozite și taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Așadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare“.
De asemenea, sumele încasate de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat. “Acești bani erau și sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investițiilor și acordării stimulentelor economice și sociale angajate prin buget și, în egală măsură, pentru a găsi soluții suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetățenii și companiile românești.
Salut deciziile și declarațiile de astăzi ale Prim-ministrului Nicolae Ciucă. Eficiența sistemului de colectare trebuie să crească pentru că oamenii așteaptă de la noi resursele necesare implementării unor politici publice care să contribuie la creșterea calității vieții lor.
În acest context, îi urez succes noului președinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile și de a asigura o colectare eficientă, însoțită de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale și a fraudei“, a transmis ministrul Finanțelor.
Știrea în forma inițială: Premierul Ciucă l-a demis pe șeful Vămilor și a luat act de demisia președintelui Agenției pentru Resurse Minerale, pe fondul crizei încasărilor la buget: “Avem nevoie de un sistem de colectare mai eficient”. Aseară, șeful Fiscului și-a anunțat demisia.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că l-a demis pe șeful Autorității Naționale a Vămilor, Bogdan Mihei, și că a luat act de demisia șefului ANAF, Lucian Heiuș, și a șefului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Sorin Gal. Motivează că “reformarea acestor instituții trebuie accelerată, prin digitalizare, profesionalizarea angajaților și eficientizarea procedurilor de lucru. Doar astfel vom putea valorifica în interes public rezultatele bune ale economiei și vom răspunde nevoilor sociale”.
Schimbările la vârful celor trei instituții au loc după publicarea execuției bugetare, care a arătat că în primele patru luni ale anului, deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, din cauza încetinirii ritmului de încasări, a schemelor de compensare a facturilor la energie și a creșterii cheltuielilor cu investițiile.
Ciucă mai spune că “oamenii trebuie să resimtă creșterea economică” de 49 de miliarde de euro, din 2022, și că “avem nevoie de un sistem de colectare mai eficient, prin care bugetul să aibă resursele necesare politicilor publice așteptate de cetățeni (…) Prin continuarea programelor de investiții masive, colectare corectă a veniturilor la buget și exploatarea resurselor noastre naturale, România va intra într-o nouă etapă de modernizare, în beneficiul tuturor cetățenilor săi”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.