Update ora 12 Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a negat că Ucraina se află în spatele atacului cu drone asupra Moscovei, dar nici nu a sugerat cine este responsabil pentru acesta. Totuși, oficialul  “se bucură” să urmărească astfel de evenimente și anticipează o creștere a numărului lor, scrie Sky News.

Concret, Podoliak a afirmat: În ceea ce privește atacurile, bineînțeles că suntem încântați să le urmărim și să anticipăm o creștere a numărului lor. Dar desigur că nu avem nimic de-a face direct cu asta”.

Update ora 11 Ministerul rus al Apărării susține că opt drone au fost folosite în atacul asupra Moscovei, pe care-l atribuie Ucrainei: “Trei dintre ele au fost anihilate prin bruiaj electronic, au pierdut controlul și au deviat de la țintele vizate. Alte cinci au fost doborâte de sistemul de rachete sol-aer Panțîr-S din regiunea Moscovei”.

Serghei Sobianin, primarul Moscovei, a anunțat că două persoane au fost rănite, iar una din ele a fost internată în spital. Niciun lider ucrainean nu a revendicat atacul, scrie Reuters.

Știrea în formă inițială: Rețelele ruse de socializare sunt inundate cu filmări în care mai multe drone par a survola Moscova. În altele sunt vizibile explozii și, potrivit unor informații, neconfirmate oficial, între patru și zece aparate de zbor fără pilot au fost folosite pentru atacarea capitalei ruse, marți dimineața, la puțin timp după ora șase. Nu este clar câte dintre ele au fost interceptate de antiaeriana rusă, dar există cel puțin o filmare în care o dronă pare a exploda în aer, fără a fi vizibilă o rachetă de interceptare.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin a transmis că mai multe clădiri au fost lovite dar că pagubele sunt “minore” și “nimeni nu este grav rănit”. Agenția de stat RIA Novosti spune că rezidenții unei clădiri de locuințe din sudul orașului sunt evacuați. O altă filmare pare a arăta un bloc de 25 de etaje, care ar fi fost lovit la ora 4 dimineața.

Potrivit publicației ruse BAZA, o altă clădire, cu 14 etaje, a fost lovită de o dronă care purta trei dispozitive explozive, care însă nu au detonat. Locuitorii au fost evacuați, iar geniștii au început deminarea.

Între timp, Kievul a înregistrat peste noapte al treilea val de bombardamenete cu drone și rachete de croazieră, în decurs de 24 de ore. Apărarea aeriană susține că a doborât peste 20 de drone rusești, dar o clădire de apartamente a fost lovită în plin, provocând decesul unei persoane. Alte patru au fost transportate la spital. Sunt pagube înregistrate în mai multe zone ale capitalei ucrainene, din cauza resturilor căzute după interceptarea proiectilelor rusești.

Consecințele atacului de la Kiev: există distrugeri în diferite zone, o persoană a murit

Președinția Ucrainei a distribuit imagini ce par a arăta momentul în care Rusia a atacat Kievul, luni, în jurul prânzului, iar un grup de copii care ieșeau de la școală aud exploziile.

Acest tip de atac este mai puțin obișnuit (de regulă bombardamentele au loc noapte) și pare a fi urmări exact răspândirea terorii printre locuitorii capitalei ucrainene.

Aseară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că a avut o ședință cu comandanții Armatei Ucrainene și că a fost stabilită data începerii contraofensivei terestre. Firesc, Zelenski nu a comunicat care ar fi această dată: Acesta este cea mai importantă decizie – Momentul în care ne vom pune în mișcare. Căci o vom face, iar decizia a fost luată. Mulțumesc fiecărui soldat, fiecărui sergent, fiecărui ofițer, fiecărui general și fiecărei brigăzi care este gata să intre în luptă, a mai spus președintele ucrainean în mesajul său de noaptea trecută. 

Similar, în vara anului trecut, Zelenski a anunțat că a semnat decizia de începere a contraofensivei, dar operațiuni militare de amploare au avut loc la câteva săptămâni după anunțul său.

Surse alternative: PravdaUA, RIA Novosti

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday