O analiză Insider arată că în primele luni ale războiului din Ucraina, dronele Bayraktar TB2 au fost prezentate în presă și în clipurile de pe rețelele sociale ca fiind “salvatoarele Ucrainei” și “viitorul războiului”. Armata Ucraineană le-a folosit pentru a lovi tancuri, vehicule blindate și ambarcațiuni de patrulare ale militarilor ruși. Popularitatea lor a fost sursă de inspirație pentru un cântec viral în mediul online.

Acum, la mai bine de un an, au fost doborâte aproape în totalitate. Cele rămase sunt folosite pentru sarcini de recunoaștere, supraveghere și colectare de informații, explică Samuel Bendett, specialist în sisteme militare fără pilot: “Fiind o dronă relativ lentă, care zboară la înălţime joasă, poate deveni o țintă sigură pentru sistemele de apărare aeriană bine organizate – am văzut acest lucru în Libia și în Nagorno-Karabah […] Evaluarea generală a dronelor precum TB2 este că funcționează bine atunci când nu au sisteme de apărare sofisticate îndreptate împotriva lor”.

Analiza Insider detaliază cum în primele luni de război Bayraktar au fost eficiente împotriva Rusiei, dar odată ce aceasta şi-a modernizat artileria şi și-a îmbunătățit sistemele de bruiaj electronic, a reușit să doboare cu ușurință dronele. Bendett arată că acum, forțele ucrainene folosesc senzorii avansaţi şi imaginile furnizate de Bayraktar pentru a ghida alte drone de atac.

Ucraina a transmis în 2022 că a primit 50 de drone Bayraktar TB2 de la începutul invaziei rusești, dar până la sfârșitul anului, acestea au dispărut în mare parte de pe câmpul de luptă. O analiză recentă estimează că Rusia doboară aproximativ 10 mii de drone ucrainene lunar şi că se află pe primul loc în războiul dronelor. Aceeaşi idee este subliniată şi într-un raport emis de Royal United Services Institute, din Marea Britanie, care numeşte războiul electronic drept o “componentă critică” a tacticilor Rusiei.

Analiză integrală la Insider

Foto: Mariusz Burcz | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday