Un director din cadrul Ministerului iranian de Externe face apel “la elitele” celor două țări să negocieze oprirea conflictului. Conform presei iraniene, duminică nu au mai fost incidente la granița dintre Iran și Afganistan. Comentariile vin la două zile de la un schimb de focuri la granița Iranului cu Afganistanul, soldat cu uciderea a doi ofițeri de frontieră iranieni și a unui taliban. Ambele părți se acuză reciproc de deschiderea focului.

În ultimele săptămâni, tensiunile dintre cele două țări vecine au escaladat, pe fondul discuțiilor privind accesul la sursele de apă. Sud-estul Iranului, afectat de secetă, depinde în mare măsură de fluxurile de apă dinspre Afganistan. În acest sens, guvernul de la Teheran a cerut talibanilor să elibereze o cantitate mai mare de apă, acuzând în același timp țara vecină că nu onorează un tratat bilateral privind accesul la sursele de apă, semnat în 1973. 

Talibanii neagă că ar fi încălcat acordul în cauză și au precizat că nivelul scăzut al râului Helmand – care alimentează lacurile și terenurile agricole din sud-estul Iranului – nu permit eliberarea unei cantități mai mari de apă.

La începutul lunii, ministrul iranian de Externe a cerut omologului său de la Kabul ca autoritățile afgane să deschidă barajul de pe râul Helmand, “pentru ca atât populația Afganistanului, cât și cea Iranului, să fie hidratată”. Președintele iranian a îndemnat talibanii, în cadrul unei vizite în provincia Sistan-Baluchistan, “să onoreze drepturile populației din sudul Iranului la apă”, avertizând că acest îndemn “trebuie luat în serios”.

La scurt timp de la comentariile președintelui Raisi, oficialii de la Kabul au anunțat construirea unui nou baraj pe râul Farah, care alimentează terenurile agricole din sud-vestul Afganistanului și care se scurge, de asemenea, în sud-estul Iranului. 

Surse alternative: Radio Free Europe, AP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday