Update: Marius Nistor, liderul sindicatului “Spiru Haret”, a declarat pentru Digi24 că propunerile făcute astăzi de guvern sunt aceleași și că “nu se schimbă nimic”. “Este aceeași soluție. Răspunsul colegilor noștri a fost dat la acțiunea din fața Guvernului, a fost un clar NU. Nu știu ce-și imaginează reprezentanții guvernului, dar varianta a fost comunicată anterior, iar colegii au răspuns. Dacă mai doresc un răspuns, îl vor primi marți, în Piața Victoriei. E greu pentru ei să înțeleagă ce se întâmplă în școli“, a precizat acesta.

Știrea inițială:

Principalele declarații ale purtătorului de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru:

  • Astăzi, voi anunța faptul că guvernul României a pregătit ordonanța de urgență care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, nedidactic și auxiliar. Voi prezenta ceea ce în următoarele minute deja inițiatorii actului normativ le vor posta în transparență decizională.
  • Este un efort bugetar care depășește suma de 700 de milioane de lei, cu resurse europene – 410 milioane de lei și 313 milioane de lei din bugetul național. Împreună sunt peste un miliard alocat pentru majorările personalului din domeniu, alături de majorările anunțate anterior pentru personalul nedidactic. Toți angajații din învățământ vor primi următoarele sume, până la adoptarea noii grile de salarizare:
    • Cei 2.500 de lei care reprezintă măsuri de susținere sub forme de prime – pentru personalul didactic și auxiliar și alte sume, în total 1.000 de lei, pentru personalul nedidactic. Acest nou pas este dovada faptului că guvernul tratează cu mare seriozitate problemele reale și ține cont de o serie întreagă de realități.
    • Personalul nedidactic va primi acești bani în iunie şi septembrie, în timp ce personalul didactic şi didactic auxiliar va primi 1.000 lei în luna iunie şi 1.500 lei în luna octombrie, aşa cum am anunţat.
  • Cel de-al doilea lucru pe care vreau să vi-l comunic este faptul că, din dispoziția domnului premier Ciucă, începând de mâine, ministrul Muncii începe discuțiile cu sindicatele din toate domeniile, începând cu educația, pentru noile grile ale viitoarei legi a salarizării.
  • Până miercuri, când va avea loc ședința de guvern, premierul a cerut ministrului Muncii ca acest dialog să se realizeze accelerat cu toate sindicatele. Este nevoie de o nouă lege care să ofere posibilitatea de a da venituri mai mari tuturor care lucrează în domeniul Educației.
  • Desigur, și calendarul educațional și perspectiva încheierii anului școlar și examenele și evaluările în cazul tinerilor au nevoie ca atât copiii și profesorii lor să fie în clase pentru a putea încheia cu bine acest an școlar. Avem acest apel, care este susținut de nevoia pe care copiii noștri o resimt în această perioadă. Este un apel corect, de a putea relua cursurile. 

Vineri, Nicolae Ciucă a declarat că își amână depunerea demisiei până la finalul crizei declanșate de greva din învățământ, iar dialogul cu sindicaliștii va continua. Premierul a mai precizat că guvernul “nu își poate asuma ca printr-o măsură unidirecțională să dezechilibreze tot bugetul de stat”.

Propunerea anunțată astăzi de Dan Cărbunaru, privind acordarea de tichete în valoare totală de 2.500 de lei, a fost respinsă anterior de sindicaliști, care au anunțat că greva va continua. Au cerut joi seara o creștere salarială de 25%.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday