Avionul, operat de China Eastern Airlines, a decolat de pe Aeroportul Internațional Hongqiao din Shanghai cu puțin timp înainte de ora 6 a României, și a aterizat la Beijing puțin după ora 8. Pasagerii au fost aleși în urma unei trageri la sorți, dintre mai multe persoane care au aplicat pentru a lua parte la zbor. 

Construit de Commercial Aircraft Corporation of China, producătorul aerospațial deținut de statul chinez, avionul C919 a fost livrat companiei aeriene în luna decembrie 2022 și a fost supus până acum unei serii de zboruri de testare. 

Aeronava are un singur culoar și două motoare și dispune de 164 de locuri, într-o configurație de cabină cu două clase, business și economic. Presa internațională scrie că avionul poate parcurge o distanță de până la 5.555 de km și va concura cu cei doi mari producători de aeronave din lume, Boeing și Airbus. C919 se aseamănă cu modele A320 și B737 ale celor doi producători occidentali. 

Multe dintre cele mai importante elemente ale avionului, precum fuselajul, aripile exterioare, stabilizatorul vertical și cel orizontal au fost proiectate de producătorul chinez. Cu toate acestea, compania a apelat la alte entități occidentale pentru a produce alte componente, precum motoarele LEAP-1C (dezvoltate de CFM International –  colaborare între General Electric și grupul industrial francez Safran).

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday