Administrația Fondului de Mediu a emis un comunicat de presă, după ce mai multe persoane pe rețelele de socializare au acuzat că programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea fi fraudat, având în vedere rapiditatea cu care s-a epuizat bugetul. De exemplu, bugetul pentru Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu) a fost epuizat miercuri în doar trei minute. Astfel, până la ora 10:03, pe 24 mai, peste 12 mii de persoane s-au înscris pe platformă. Și la înscrierile pentru București-Ilfov, bugetul a fost epuizat, de asemenea, în doar câteva minute.

“Aplicația informatică este programată să pornească automat la datele în care încep înscrierile pentru fiecare regiune, la ora 10:00:00, neexistând posibilitatea înregistrării în prealabil a unor dosare în baza de date. În plus, cloud-ul public folosit permite auditarea tuturor tranzacțiilor la nivel de baze de date, astfel se pot vedea toate operațiunile efectuate pe acestea”, argumentează AFM.

Instituția explică faptul că folosește măsuri de siguranță de tipul codurilor Captcha, iar de asemenea “se efectuează intern o serie de analize specifice de tip forensic cu scopul de a identifica dacă au fost folosite astfel de programe informatice, după fiecare închidere de sesiune ca urmare a epuizării fondurilor disponibile”.

Următoarea sesiune de înscriere va începe pe 6 iunie și va fi valabilă pentru Regiunea Nord Vest – judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

Sesiunea aferentă Programului Casa Verde 2023 – Regiunea Centru a înregistrat un număr record de accesări:

  • 1,45 milioane de accesări în 25 minute de la 9:45 până la 10:10;
  • 595.000 de accesări în 4 minute de la 9:58 la 10:02;
  • durata înregistrată în aplicație pentru înscrierea a 12.253 de dosare a fost de 3 minute și 56 de secunde.

Comunicatul integral

Foto: Zstockphotos | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday