Neuralink spune că aprobarea “reprezintă un prim pas important pentru atingerea scopului său de a ajuta cât mai mulți oameni”, fără să detalieze însă obiectivele studiului. A menționat totuși că recrutările de voluntari nu au început încă și că mai multe detalii vor fi disponibile în curând.

Înființată în 2016, Neuralink încearcă să creeze o interfață de comunicare între computer și om, prin implantarea unor cipuri la nivelul creierului. A prezentat mai întâi studii făcute pe animale, inclusiv un videoclip în care o maimuță pare controleze un joc video cu ajutorul minții, prin intermediul cipului implementat în creier. Aplicațiile acestuia, spune compania, ar putea fi tratarea leziunilor la nivelul măduvei spinării sau a tulburărilor neurologice, prin stimularea activității creierului.

Ulterior, compania s-a confruntat cu acuzații și chiar cu o anchetă privind uciderea unui număr mare de animale, în încercarea de a grăbi rezultatele și de a trece la testarea pe oameni. Ancheta respectivă nu s-a încheiat nici până acum, iar  Departamentul Transporturilor a deschis o a doua în care investighează dacă Neuralink a transportat ilegal agenți patogeni periculoși, aflați pe cipurile extrase de pe creierele maimuțelor, fără a lua măsurile de izolare adecvate.

Inițial FDA a respins cererea pentru astfel de teste, despre care Musk vorbește încă din 2019. El spunea atunci că aceste implanturi cerebrale ar putea vindeca o serie de boli, inclusiv depresia, schizofrenia, autismul și obezitatea, și că este atât de încrezător de siguranța acestor dispozitive încât ar fi dispus să le implanteze propriilor copii. De asemenea, implanturile ar putea permite navigarea pe internet cât și telepatia. 

Reuters scrie că autoritățile au avut o problemă cu bateria (cu litiu) care alimentează dispozitivul introdus în creier, dar și cu riscul ca firele implantului să migreze în interiorul creierului.

Sursă: Reuters

Sursă Foto: Rafael Henrique | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday