Studiul, publicat în revista științifică Nature Chemical Biology, arată că inteligența artificială a restrâns căutările și testele pe aproximativ 6.700 de substanțe, a căror eficacitate era necunoscută, la doar 240 de compuși chimici. Cercetătorii s-au concentrat asupra uneia dintre cele mai problematice specii de bacterii – Acinetobacter Baumannii – una dintre cele trei superbacterii pe care OMS le-a identificat drept amenințări “critice”. Acest tip de superbacterie poate infecta rănile și provoca pneumonie.

Cercetătorii, ajutați de AI, au constat că un antibiotic experimental foarte puternic – abaucin – pare să fie una dintre cele mai eficiente substanțe. Compusul chimic urmează să fie testat înainte de utilizarea în masă, însă experimentele au demonstrat că e capabil să trateze rănile infectate la șoareci și să ucidă mostre de A. baumannii de la pacienți. Specialiștii estimează că primele antibiotice dezvoltate cu ajutorul cu AI urmează să fie disponibile la scară largă în 2030.

Dr. Jonathan Stokes, de la Universitatea McMaster, descrie superbacteria drept “inamicul public numărul unu”, deoarece, de cele mai multe ori, este “rezistentă la aproape toate antibioticele”. Specialiștii estimează că mai mult de un milion de oameni mor anual din cauza infecțiilor rezistente la tratamentul cu antibiotice. Reprezintă, în special, o problemă în spitale și în centrele de îngrijire, unde pot supraviețui pe suprafețe și pe echipamentele medicale. 

Studiul conchide prin a evidenția faptul că AI are puterea de a accelera masiv descoperirea de noi medicamente, mai ales că inteligența artificială a restrâns drastic lista căutărilor în doar o oră și jumătate. Poate examina zeci de milioane de compuși chimici, ceea ce ar fi imposibil de realizat manual, fapt ce conturează modul în care instrumentele inteligenței artificiale au potențialul de a fi o forță revoluționară în știință și medicină. Inteligența artificială sporește rata și, în mod ideal, scade costurile cu care putem descoperi noi clase de antibiotice de care avem nevoie cu disperare”, a declarat Dr. Stokes.

Cercetătorii au mai folosit instrumentele inteligenței artificiale în 2020, când au experimentat diferite tipuri de antibiotic care să distrugă E. coli.

Sursă: BBC

Foto: Ggw1962 | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday