Institutul de statistică al Germaniei anunță o scădere de -0,2% față de începutul anului 2022 și de -0,3% față de finalul anului trecut. În ultimul trimestru din 2022, cea mai mare economie europeană înregistrase o scădere de -0,5%, iar la două trimestre consecutive de reducere a PIB o economie este considerată a fi în recesiune tehnică.

Inflația a continuat să afecteze performanța economică și la început de 2023, mai arată statistica oficială a Germaniei, ceea ce a determinat o restrângere a consumului gospodăriilor cu -1,2% (ajustat): “Gospodăriile au cheltuit mai puțin pentru alimente și băuturi, îmbrăcăminte, încălțăminte și mobilă. În plus, au cumpărat și mai puține mașini noi, ceea ce se datorează, probabil, parțial, întreruperii și reducerii subvențiilor pentru hibride și electrice”.

În schimb, investițiile au crescut față de finalul lui 2022 în sectorul construcțiilor (+3,9%), dar și în industria auto (+3,2%), care pare să fi depășit criza componentelor electronice. Deși subperformanța economică a Germaniei poate influența evoluția economică a majorității țărilor europene, aceste semne de revenire sugerează că intrarea Germaniei în recesiune poate fi doar una episodică, iar partenerele sale comerciale ar putea fi mai puțin afectate.

Surse alternative: Comunicatul Destatis, DW

Foto: Dreamstime/Leestat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday