Reuters, care citează surse familiarizate cu problema scrie că Alexander Shiplyuk, șeful Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată (ITAM) Hristianovich din Siberia, a fost arestat, fiind acuzat că a făcut publice materiale clasificate, în cadrul unei conferințe științifice din China din 2017. Alături de acesta au fost arestați alți doi cercetători.

Alexander Shiplyuk a fost arestat anul trecut în august, însă până acum, acuzațiile la adresa sa nu au fost prezentate. Cazul său nu este însă unic, în ultimii ani mai mulți oameni de știință ruși au fost arestați, fiind acuzați că ar fi oferit informații secrete Beijingului.

Conform Reuters, arestările în rândul experților, sub suspiciunea că ar oferi informații secrete despre rachetele hipersonice, demonstrează grija Kremlinului de a nu pierde avansul pe care l-a obținut în domeniu.

Președintele Vladimir Putin a declarat în mai multe rânduri că Rusia este lider mondial în ceea ce privește tehnologia rachetelor hipersonice. Acestea sunt capabile să transporte încărcături la viteze de până la zece ori mai mari decât cea a sunetului, reușind astfel să ocolească sistemele de apărare aeriană.

Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) nu a răspuns solicitării de comentarii, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că serviciile secrete sunt atente la posibilele cazuri de ”trădare a patriei mamă”.  

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday