Percheziții DIICOT pentru destructurarea unui grup infracțional dintr-o companie din subordinea Ministerului Energiei. Angajații au făcut sute de achiziții fictive de 9,6 milioane de lei de la firme controlate chiar de către ei.

Procurorii DIICOT efectuează 39 de percheziții începând de miercuri dimineață. Conform acestora, în cursul lunii mai 2020, funcționari din cadrul Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (C.N.C.I.R. S.A. – companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei) au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).

Concret, mecanismul a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional și de persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP. Este vorba despre produse de papetărie, de curățenie și igienă, materiale de construcții sau accesorii electrice. În realitate, produsele nu au fost efectiv livrate, deși compania a plătit pentru ele. 

“Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate – Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale”, explică DIICOT.

În această mod, grupul infracțional, care a acționat din mai 2020 până în prezent, a reușit delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480 lei, provenind din 485 achiziții publice fictive. Urmează să fie aduse la audieri 19 persoane.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Folosim cookies