Anchetă. Cele mai multe dintre planurile Chevron de a-și reduce emisiile poluante au un impact redus sau sunt lipsite de valoare. Sunt legate de proiecte cu beneficii exagerate sau care ar putea genera noxe.

Chevron este a doua cea mai mare companie de combustibili fosili din SUA, cu operațiuni pe cinci continente, din Canada și Brazilia până în Marea Britanie, Nigeria și Australia. Compania, care anul trecut a raportat un profit de 35,5 miliarde de dolari, pretinde că “aspiră” să obțină emisii nete zero până în 2050. Pentru a face acest lucru, se bazează în mare parte pe scheme de compensare a emisiilor de carbon și pe tehnologii de captare și stocare a carbonului (CCS).

Un certificat pentru compensarea carbonului permite cumpărătorului său să compenseze pentru o tonă de dioxid de carbon (sau echivalentul în gaze cu efect de seră), prin investiții în proiecte de mediu, explică The Guardian. Corporate Accountability, un ONG de supraveghere transnațional, a realizat o cercetare în urma căreia a conchis că 93% din creditele de compensații pe care Chevron le-a cumpărat sau le-a luat în calcul, în ultimii trei ani, sunt problematice din punct de vedere ecologic și sunt lipsite de valoare sau pur și simplu inutile.

Un certificat de compensare a emisiilor de dioxid de carbon are o integritate scăzută sau este lipsită de valoare atunci când este legat de proiecte de mediu care nu duc la reduceri suplimentare de gaze cu efect de seră. Cu alte cuvinte, beneficiile proiectelor sunt exagerate sau riscă să genereze gaze cu efect de seră. Multe dintre certificatele cumpărate de Chevron se bazează pe astfel de proiecte, cum ar fi proiecte de împădurire, plantații sau baraje pentru hidrocentrale.

Potrivit raportului, aproape jumătate din certificatele de compensare “fără valoare” cumpărate de Chevron ar putea aduce daune mediului sau comunităților din regiune, mai ales celor din emisfera sudică, acelea fiind și cele mai afectate de schimbările climatice.

Corporate Accountability susține că folosirea, pe scară largă, a certificatelor de compensare fără valoare subminează grav obiectivul lui Chevron de a atinge neutralitatea climatică la jumătatea secolului. Specialiștii au estimat că Chevron va genera, între 2022 și 2025, atâtea emisii cât ar provoca 364 de centrale electrice pe cărbune, sau mai mult decât Austria, Norvegia, Suedia, Elveția, Danemarca, Lituania, Slovenia, Estonia, Letonia și Islanda luate la un loc.

La începutul anului, The Guardian a publicat o anchetă jurnalistică în care a dezvăluit că certificatele de compensare legate de proiectele de împădurire, aprobate de principalul certificator Verra, sunt în mare parte lispite de valoare și ar putea înrăutății încălzirea globală. Certificatele de la Verra sunt folosite de companii precum Disney, Gucci, Shell și Chevron.

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a avertizat încă din 2021 că nu ar mai putea exista o extindere suplimentară a producției de petrol, gaze și cărbune, dacă omenirea vrea să respecte obiectivul summitului climatic de la Paris. Acesta stabilește o limită a încălzirii globale de cel mult 1,5 grade Celsius în plus față de nivelul dinainte de Revoluția Industrială.

Cu toate acestea, companiile de combustibili fosili, cum ar fi Chevron, au continuat să se extindă rapid, iar un studiu recent a constatat că lumea se îndreaptă spre o creștere a temperaturii cu 2,7 grade Celsius, ceea ce va produce o suferință umană “fenomenală”, subliniază The Guardian.

Articolul integral pe The Guardian

Foto: Jonathan Weiss | Dreamstime.com

Folosim cookies